Glas Javnosti

INTERVJU, ZORAN ŽIVKOVIĆ – KULTURA  JE  NEPRESTANA KOMUNIKACIJA     

Kultura
Autor: Glas javnosti

U naslovu  najnovije knjige eseja pod nazivom "Sa okusom soli" (NNK Internacional), iz pera Zorana Živkovića je zvuk čuvene pesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija "Sapore di sale, sapole di mare", koja je kod nas poznata u prepevu Arsena Dedića

 I ne samo zbog toga, prirodno je da ovu knjigu izvesnog senzibiliteta ali ne i manje važnih preokupacija, otvara pravi mediteranski triptih, i to posvećen Federiku Feliniju, Voju Staniću i Arsenu Dediću.  Svoju fascinaciju Mediteranom, naš sagovornik je na posve autentičan način otelotvorio  kako u najnovijoj , tako i knjizi koja joj je prethodila a pod nazivom,,Mediteranski svetionik,,.

Pred nama je Vaša najnovija knjiga, koju  otvara jedan pravi mediteranski triptih, tri stvaraoca velikana u svojim oblastima, Federiko Felini, Arsen Dedić, Vojo Stanić…Kako je nastala, kako je nastajala ova knjiga?

-To je knjiga koja počinje mediteranskim triptihom i koja se nadovezuje na  jednu moju drugu knjigu koja se pojavila pre dve godine i sada kad još uvek doživljavamo nestanak Jugoslavije i sećanje naše na Arsena Dedića i srećom, živog slikara Voja Stanića I na takvog filmskog maga kakav je bio Federiko Felini, koji je jedan od retkih ličnosti koja je na neki način svoje delo prenela u  ono što zovemo svetskom, opštom kulturom čini mi seda ovu knjigu čini posebno interesantnom, zanimljivom, nadasve za one koji su predisponirani za takve teme i ličnosti.

Tri stvaraoca o kojima pišete, Felini, Arsen Dedić I Vojo Stanić Imaju posve raznorodno delo. Koja je to pak zajednička nit koja ih povezuje, ako izuzmemo podrazumevajući-Mediteran?

 -Oni imaju raznorodno delo, raznorodne ili različite satisfakcije, ali, ono što ih čini u tom  krugu zajedničarima, to su mediteranske teme. Iz njih isijava ono suštinsko mediteransko, ono što bih ja nazvao onim što se ne objašnjava, već se oseća  i ono što ih čini simbolom tog ogromnog prostora Sredozemnog  mora gde se formirala tokom vekova I milenijuma poznata  mediteranska kultura koja je pre svega zasnovana na nečemu što je neprolazno, a to je komunikacija. Za mene, dok sam radio nekada davno u Ministarstvu kulture voleo sam da  ponavljam tu definiciju kulture, najkraću, ali, čini mi se i najopštiju:kultura je komunikacija. Kad govorim o ovoj knjizi koja nosi naziv,,Sa okusom soli, koja u naslovu nosi ime poznatog prepeva Arsena Dedića, ja bih rekao da je ovo knjiga koju posvećujem svojoj mladosti, svom dečaštvu, posvećujem je Mediteranu I mediteranskim temama, i svetu koji ne samo da je moj, nego bih voleo I želeo da on pripada čitavom svetu, da bi svet izgledao drugačiji da je  vođen onim senzibilutetima koje u ovim esejima pokazuju  ili na koje sam ja posebno stavio pažnju, tako veliki stvaraoci, tako i pesnici Mediterana, kao što su Felini, kao što je Arsen Dedić i naš veliki slikar Vojo Stanić. Komunikacija, okrenut svetu i veku, ja sam ono što sam u odnosu na vas. To je u ovom trenutku ono najsažetije što bih u ovom trenutku rekao o ovoj knjizi.

(Glas javnosti)

                       

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR