Glas Javnosti

IDEM NA MEDIJACIJU DA BIH NASTAVIO SA 'KOŠARAMA': Reditelj Balša Đogo otvoreno o snimanju filma

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kada je počelo snimanje filma "Košare", niko nije pretpostavljao da će sam projekat naići na ovoliko otežanih okolnosti. Inicijalni reditelj filma Balša Đogo, želi da nastavi projekat koji je započeao ali napominje da će ukoliko bude smenjen, to neko morati i da potpiše.

- Ja ću je poštovati. Ali, u mom ugovoru sa producentima pored svega što u svemu ide njima naruku, čime se danas busaju, a ne razumeju da je za mene to bilo potpuno nevažno, stoji da seriju i film po tom scenariju mogu režirati samo ja. Neka naprave novi scenario za seriju u kojem neće prepisivati od Strahinje Radetića i mene, ili neka rade po originalu scenarija Đorđa Milosavljevića, ja tu već ne mogu ništa. Ali, samo neka nadoknade godinu i nekoliko meseci mog rada i "škole filma" koju sam vodio - kaže, za "Novosti", reditelj Balša Đogo.

Podsećanja radi, Đogo je pre nekoliko dana javno optužio producente, Nemanju Mićića i Vladana Anđelkovića, da su 23. jula prekinuli snimanje "Košara", i da su zahtevali promenu scenarija radi ubrzanja snimanja (četiri-pet dana po epizodi), aludirajući pritom da je ovaj projekat od nacionalnog značaja dobio dovoljno para od države za ozbiljnu realizaciju kakvu zaslužuje. Usledio je brzopotezni odgovor producenata u kojem su obavestili javnost da su odlučili da se saradnja sa Đogom prekine.

Pokušaj pomirenja ili iznalaženje nekog kompromisnog rešenja kako bi se snimanje filma i serije koji treba da ožive ratnu epopeju naše vojske iz 1999. bio je zakazan u utorak, 25. avgusta, na medijaciji u Filmskom centru Srbije (FCS). Ali, dogodile su se, kako ističe Đogo, neke neočekivane i neprijatne okolnosti, i on je napustio ovaj sastanak pre nego što je završen.

- Kada smo započeli razgovor, vrata su se širom otvorila i ušao je čovek u uniformi sa beretkom, predstavio se, rekao čin i jedinicu, i da je došao da vidi šta se to ovde dešava i ko sam ja, a onda je seo pored producenta Nemanje Mićića. Postoji o tome i saopštenje FCS, i molim vas da ga objavite. Kratko je. Ja sam onda rekao da to više nije skup na kom se mogu praviti bilo kakvi ozbiljni dogovori, zahvalio sam se svima i izašao, o čemu postoji i snimljen zapis.

Na naše pitanje ko je "nepoznati i nepozvani čovek u vojnoj uniformi", kako stoji u zvaničnom saopštenju FCS, Đogo kaže da se on zove Hasan Omerović Omer, ili Tarzan, kako su ga zvali u brigadi, i do 1993. godine bio je podoficir u 63. Padobranskoj jedinici.

- On je učesnik ratova od 1991. do 1993. godine, a onda je imao nesreću i sudbinu kakvu ne bih poželeo nijednom oficiru. Danas je bez penzije i tuži se sa državom i vojskom u Strazburu. U FCS je došao da zatraži od mene da se povučem sa mesta reditelja, da kaže da je ono što sam do sada snimio od filma "Košare" amaterski, i da tako doprinese arbitraži. Ja nisam, a nisu ni iz FCS, ni iz Ministarstva kulture pozvali Omera na ovaj skup, pa neka javnost sama zaključi kako se on tamo pojavio. Ali, to nije smetalo delu štampe da ga juče, samo sat kasnije, predstavi kao komandanta odbrane Košara, iako 1999. nije bio tamo, borca koji je "raskrinkao" reditelja da je neznalica, da zbog toga napada nevine producente koji brinu o borcima, i hoće da pravi film protiv predsednika države! U originalu, sve je ovo zvučalo još čudnije - objašnjava Đogo.

A saopštenje iz kuće Omega Producion da je njihova želja bila da se sa njim na ovoj medijaciji "sporazumno raziđu", reditelj ovako komentariše:

- Na medijaciju idem da bih nastavio da radim svoj film i seriju, i da svi zajedno pronađemo model kako da to učinimo mogućim i bez dodatnih nevolja za sve. Spreman sam da podržim i predlog koji smo dobronamerno dobili od zainteresovanih ljudi iznad nas, pre svega iz FCS, i koji smo počeli da sprovodimo. Ali, dvojica producenata su iznenada odustali od toga posle deset dana, jer nikome, ni direktoru, ni izvršnom producentu nisu hteli da pokažu koliko novca zaista imamo za snimanje filma i serije "Košare" da bismo profesionalno napravili realan plan. Moje mišljenje je da ga imamo, i da je država dala dovoljno i za moje najambicioznije planove, ali nisam ni od onih koji bi trošili preko nečega što je objektivno potrebno - kaže Đogo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR