Glas Javnosti

I SRPSKA GLUMAČKA LEGENDA BIO ŽRTVA CENZURE: Norvežani ZABRANILI BATU Živojinovića A EVO I ZBOG ČEGA! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Čitav svet je zaprepastila odluka američkih cenzora da se uveni Luni Tjuns crtani lik Pepe le Pju izbaci iz nastavka filma Spejd Džem jer navodno podstiče silovanje!

Ma koliko ova odluka delovalabizarna cenzora i cenzure je bilo oduvek a i naša kultura, tačnije kinematografija, imala je posla sa svetskim cenzorima.

Legenda srpskog glumišta, veliki Bata Živojinović, obeležio je živote svih generacija na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ovaj glumački velikan od svake uloge pravio je bravuru i ostvario je na stotine nezaboravnih uloga. Jedna od njih je i lik mesara Pufte iz serije Zdravka Šotre 'Priče iz radionice'.

Serija koja prati dogodovštine automehaničara Živote (igrao ga takođe legendarni Zoran Radnilović) i koji  svome dvorištu okuplja raznorazne živoisme likove, osvojila je tadašnju Jugoslaviju ali i daleku Norvešku.

Naime, norveška teevizija otkupila je svih deset epizoda serije sa namrom da ih emituje svome gledalištu.

printscreen

Međutim, kada su u trećoj epizodi videli gde scenu gde Bata u ulozi mesara Pufte, sa nožem u zubima otima prese od dece koja su se do tog trenutka sa prasencetom igrala odlazi da ga kolje praćem plačom i vrsikom dece, norveški cenzori su odlučili da taj deo izbace iz epizode da ne uznerivaju svoju javnost.

Tako Bata nije klao prse u Norveškoj a interesantno da je sličnu scenu legendarni glumac imao u takođe folmu Zdravka Šotre 'Idemo dalje'gde kao poslužitelj u školi i nemački ratni zarobljenik kolje prase u dvorištu dok učitelj Dragan Nikolić pokušava da uplakanoj deci u uionici održi nastavu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR