Glas Javnosti

Goran Paskaljević: Sjajna FILMSKA OSTVARENJA, BROJNE NAGRADE i NEOČEKIVAN KRAJ jednog VRSNOG REDITELJA!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Srpski reditelj i scenarista Goran Paskaljević rođen je u Beogradu, 1947 godine. Zapamćen je po mnogim filmskim ostvarenjima koja su obeležila bivšu Jugoslaviju, a potom je proširio svoj rad na svetsku scenu. Bio je jedan od najcenjenijij reditelja ovog i prethodnog veka.

Paskaljević je diplomirao režiju na filmskoj akademiji PANU, koja se nalazi u Pragu. Tokom svog života je napravio i 30 dokumentarnih filmova.

Karijera

Njegov prvi dugometražni film jeste ’’Čuvar plaže u zimskom periodu’’, sjajna komedija snimljena davne 1976. godine.

Film s radnjom u Albaniji jeste ’’Medeni mesec’’, snimljen 2009. godine. S tim u vezi imamo i film ’’Kako je Harry postao drvo’’, koji je odigran u Irskoj.

Ako bismo kategorisali njegove filmov od najpoznatijih ka manje poznatim, iako su nesumnjivo sva njegova dela vredna, onda bi se film ’’Varljivo leto 68’’ izdvojilo, jer otprilike ne postoji neko iz bivše Juge da nije odgledao, ili makar čuo za taj film.

Još neki od njegovih filmova su ’’Kad svane dan’’, ’’Medeni mesec’’, ’’Zemlja bogova’’, ’’Tango Argentino’’, ’’Poseban tretman’’

Foto: Youtube/Printscreen

 Sve nagrade Gorana Paskaljevića

Snimio je 13 igranih dugometražnih filmova. 2001. je godine istaknut kao jedan od pet najvažnijih redatelja te godine po Variety International Film Guide. Museum of Modern Art in New York (MoMA) je 2008. godine i British Film Institute (London) 2010. godine predstavili su njegovu celovitu retrospektivu koja je uključila i publikaciju na engleskom jeziku - The Cinema of Goran Paskaljević o njegovom radu

Među brojim drugim nagrada i nominacijama, 1976. nagrađen je Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu te Posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Berlinu za film Čuvar plaže u zimskom periodu, 1980. godine nominiran je za cannesku Zlatnu palmu za film Poseban tretman, 1998. je primio FIPRESCI NAGRADU za film Bure baruta, Publika Festróia - Tróia International Film Festival nagradu je dodijelila za film Optimisti, 1992. je godine publika Venecijanskog filmskog festivala nagradila njegov film Tango argentino te 1998. godine stigla je i nagrada FIPRESCI za Bure baruta.

Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. godine za „Bure baruta“, Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za „Vreme čuda“. Časopis „Varajeti“ svrstao ga je 2001. u pet najboljih reditelja godine.

Prvi je reditelj koji je 2002. u Minhenu dobio nagradu Bernard Viki – Most za humanizam u svojim delima. Odlikovan je francuskim Ordenom umetnosti i književnosti, koji mu je svečano uručen u Beogradu 2008.

Njegov osamnaesti film „Uprkos magli“  je snimao u Italiji, a čija je svetska premijera bila u Španiji govori o arapskom dečaku Muhamedu, koga želi da usvoji italijanska porodica i pritom nailazi na otpor okoline.

Kako sam kaže „pronašao je poseban ugao da napravi intimistički film na temu migranata i veruje da će to biti pravo osveženje“.

Kraj jednog vrsnog reditelja

Paskaljević je preminuo pod, još uvek nerazjašnjenim okolnostima, 25. Septembra 2020. godine. Svoj život je završio u Parizu, a njegova porodica je obavestila javnost o ovom nemilom događaju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR