Glas Javnosti

Glumci za Glas o Đuzi Stojiljkoviću na godišnjicu njegove smrti: Glumio je sa lakoćom, od njega se dalo učiti, bio je kao balet majstor koji klizi iz scene u scenu (FOTO+VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Istaknuti srpski glumac Vlastimir Đuza Stojiljković, koji je ostvario više od 130 uloga u pozorištu, a veliku popularnost stekao je nezaboravnim ulogama na televiziji i filmu, preminuo je 17. juna 2015 u Beogradu u 86. godini

Široj publici najpre je postao poznat po filmu „Ljubav i moda“, u kom je otpevao čuvenu numeru „Devojko mala“. Osim te, snimio je još nekoliko pesama koje su objavljene na singl pločama.

– Da, ta pesma je, eto, bila i ostala hit a ja sam je nekako prezirao. Ne znam zašto. Ona ima nekoliko verzija. Đorđe Marjanović je zaradio lovu na toj pesmi u Rusiji, gde je prikazivan i film Ljubav i moda. Silnu je popularnost imao. A ovde ga kritika nije prihvatila. Sećam se preko cele strane naslov – „Moda Marjanova“. Napisali da je kvazi film. A ruku na srce, jeste naivan, rekao je svojevremeno Đuza o kultnom ostvarenju. 

Ogromnu popularnost stekao je u TV seriji „Pozorište u kući“, igrajući ulogu Rodoljuba Petrovića sa čuvenom replikom – „Boga mu poljubim!“

Pamtićemo ga i po mnogim drugim ulogama, kao što su grof Konte Mario Marko del Tintoreto, u sreiji „Srećni ljudi“, koju je odigrao besprekorno.

Ono što malo ko od mlađih generacija zna jeste da je Đuza radio sinhronizacije za mnoge crtane filmove, koji su bili popularni 90-ih godina.
Među najpoznatijima su „Nindža kornjače“, gde je svoj glas pozajmio kornjačama Leonardu i Rafaelu, a osim toga njegov fantastičan glas dominira i u “Transformersima“ u kojima je oživeo Optimusa Prajma.

Đuza je ostao upamćen i kao Patak Dača, ali i zavodljivi i potom prokuženi francuski šarmer Pepe le Tvor.

Marko Novaković reditelj u čijem je filmu “Bez stepenika” Đuza Stojiljković ostvario poslednju ulogu kaže:

 

-Vlastimira Đuzu Stojiljkovića smatram jednim od najboljih srpskih glumaca svih vremena i oduvek sam želeo da se ukaže prilika i pojavi neka uloga u filmu na kojem bismo zajedno radili. Lik koji je Đuza tumačio u filmu “Bez stepenika” savršeno odgovara njegovoj glumačkoj veličini i ja sam se jako radovao toj saradnji, rekao je Novaković za Glas javnosti. 

Ostalo je upamćeno da je Marko montažu filma završio baš na dan kad je Đuza umro.

-Odmah mi je rekao da je scenario tako napisan da je u njemu “sve rečeno i da nema ničega suvišnog u tekstu”, što mi je posebno imponovalo i unelo mi dodatnu veru u projekat koji sam želeo da snimim tri godine unazad. Tekst je naučio za sedam dana i dolazio na čitajuće probe bez njega, na snimanju je bio smiren i besprekoran, baš onakav kakav je bio i u filmu. Nebrojeno puta mi se zahvalio na ulozi, a ja sam zapravo bio taj koji je bio zahvalan. I tako je do dan danas, zaključio je Novaković.

 

 

Snežana Savić koja je uz Đuzu kao grofa Marija Marka del Tintoreta, u sreiji „Srećni ljudi“ igrala Malinu kaže da bi bez tih serija koje se povremeno repriziraju nove generacije ni bi bi znale za mnoge velike glumce, velike umetnike.

-Ti veliki ljudi sa kojima sam radila meni ostaju tu, nikad ne odlaze, ni Đuza ni Gaga Nikolić, ni Zoki Radmilović, ni Taško Načić, ni Butković, svi ti velikani naše scene… Na Đuzu imam jedno lepo sećanje, na njegovu braviroznost, jednu mekoću u igri. Suptilnost, hipersenzibilan odnos prema ulogama, prema kolegama, jedan perfekcionizam, veli Snežana i dodaje:

-On koji je u to vreme bio najstariji od nas  je uvek bspreklorno znao tekst. Nikad nije pogrešio nikad nije problema sa njim, bio veliki profesionalac. Sećam se da sam mu jednom prilikom dok smo čekali našu scenu rekla: “ Đuza ti si veliki glumac”. A on je odgovorio: “Ma ne, ja sam srednji glumac”. Ne verujem da je to bila poza, to je njegova skronmost, jednostavnost. Glumci su malo narcisi, malo kokete, prirodno je da glumac voli sebe, a on je, uvreme kad smo seriju radili imao tu neku ne ponesenost, seća se Savić i dodaje:

-Bilo je čarobno, on je glumio sa lakoćom od njega se dalo učiti kako nenametljivo plasira svoje uloge  kako igra kao da pleše, balet majstor koji klizi iz scene u scenu, koji ne gazi, ne karikira, ne preglumljuje.  

 

Tokom svoje bogate karijere Đuza je igrao u više od 140 filmova i serija, a o svom privatnom životu retko je govorio.

Još sa 12 godina Đuza ostaje sam sa majkom, jer mu Nemci odvode oca u zarobljeništvo. On sa majkom učiteljicom ostaje u rodnom Ražnju gde se bori za opsatanak. Njih dvoje sami, bez ičije pomoći, žive u trošnoj kući blizu škole, gde mu je majka predavala.

Sa svega 16 godina odlazi na Ujedinjenje saveza antifašističke omladine Srbije, potpuno bos. Od Niša do Beograda išao je golih nogu.

Stojilјković je dobitnik niza nagrada, uključujući Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture. Sterijinu nagradu za glumu dobio je još 1972. godine. Dobitnik je i Oktobarske nagrade Grada Beograda (1983), Dobričinog prstena (2001), nagrade "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju ulogu na beogradskim scenama (2006), Zlatnog ćurana za životno delo (2009), nagrade "Zoran Radmilović" (2011)...

Profesionalnu karijeru započeo je 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), gde je radio do 1968. i prelaska u Atelјe 212. U BDP se vratio 1978. godine, ali je 1985. ponovo prešao u Atelјe 212, gde je ostao do odlaska u penziju 1995.

Na filmu je debitovao 1957. godine u “Tuđoj zemlјi” Jožea Galea, a veliku popularnost stekao je tri godine kasnije filmom “Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića u kojem se istakao kao pevač (Devojko mala). Poslednju ulogu na filmu imao je bioskopskom hitu “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića.

Igrao je, između ostalog, i u TV serijama “Vaga za tačno merenje”, “Više od igre”, “Otvorena vrata”, “Zaboravljeni”, “Srećni ljudi”, “Najbolje godine”, “Bela lađa”, “Stižu dolari”, “Lift”, “Naša mala redakcija”, “Laku noć deco”, “S vanglom u svet”, “Diplomci”, “Čedomir Ilić”, “Rađanje radnog naroda”, “Na slovo, na slovo”…

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR