Glas Javnosti

GLUMCA KOJI JE OSVOJIO OSKARA OTKRIO SRPSKI REDITELJ: Kilijan Marfi jednu od prvih uloga odigrao kod Gorana Paskaljevića

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kilijan Marfi je dobio svog prvog Oskara za ulogu Roberta Openahjmera u režiji Kristofera Nolana, koji je takođe dobio Oskara za najbolji film i režiju.

Slavnom Ircu su mnogi predviđali zlatnu statuu za ulogu života kojom je oduševio svet. On se na dodeli zahvalio porodici i ekipi filma, a rekao je i da je "ponosni Irac".

Znamo ga po ulogama u Betmenu i u seriji "Peaky Blinders" koja je stekla legendarni status u našoj zemlji.

Inače, Kilijan Marfi poznat je i po tome što svoju privatnost veoma dobro čuva od medija, a čuvena je i ona priča kada se se porodicom preselio iz Velike Britanije u rodnu Irsku jer su njegova deca počela da zvuče previše "engleski" za njegov ukus.

"Kada je Hari postao drvo"

Malo je poznato da je svoje glumačke početke Kilijan imao u filmu našeg reditelja Gorana Paskaljevića.

U pitanju je film "Kada je Hari postao drvo" iz 2001. godine, a Kilijan glumi mladog Gasa kog otac Hari Maloni stalno mentalno i verbalno zlostavlja, ali se priča komplikuje kada se Gas zaljubi u Ajlin... Naslovnu ulogu je maestralno odigrala legenda irskog filma Kolm Mini, a sve se dešava u ruralnoj Irskoj dvadesetih godina prošlog veka.


Scena izf filma "Kada je Hari postao drvo" (Foto: Jutjub)

Inače, kako piše na sajtu IMDB, film je prvobitno trebalo da se snima na Siciliji, ali je žena Gorana Paskaljevića predložila Irsku, jer joj je ostala u sećanju oz tinejdžerskih dana.

Što se Gorana Raskaljevića tiče, o njemu ne treba puno pričati jer spada u naše najpoznatije i najcenjenije režisere. Praški đak je debitovao sa filmom "Čuvar plaže u zimskom periodu", a zatim je napravio i "Psa koji je voleo vozove", "Poseban tretman", "Varljivo leto 68", "Vreme čuda", "Bure baruta", "Tango argentino", "Tuđa Amerika".

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova, a tokom karijere je dobio brojne nagrade u svetskim okvirima. Snimao je filmove o običnim, malim ljudima, često marginalizovanim, ali uvek ih slaveći.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR