Glas Javnosti

GLUMAC TANASIJE UZUNOVIĆ SAHRANJEN UZ CRKVENI HOR: Vojin Ćetković se oprostio uz detalje sa snimanja serije "Moj rođak sa sela"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, prvak drame Narodnog pozorišta, filmski i televizijski glumac, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Glumac je ispraćen opelom uz pratnju crkvenog hora. O glumcu pred njegovom večnom kućom je govorila koleginica Ivana Žigon.

Posle opela povorka se uputila prema Aleji zaslužnih građana. Krst je nosio Dragan Gagi Jovanović.

U Narodnom pozorištu u Beogradu održana je komemoracija velikom umetniku, na kojoj su govorile kolege.

Vojin Ćetković se na komemoraciji slavnog glumca prisetio svoje prve uloge u pozorištu, gde mu je partner bio upravo Tanasije.

- Moj prvi partner bio je Tanasije Uzunović, odigrao sam u Jugoslovenskom dramskom predstavu Vide Ognjenović. Onaj ko je plašio hrabre partizane i koga sam sanjao u nemačkoj uniformi. Jedan od onih vitezove te generacije zbog kojih sam i želeo da se bavim glumom.

- Tada je imao godina koliko i ja sada. Prvi put sam ga gledao u predstavi Dejana Mijača "Ruženje naroda", bio je fascinantan. Još uvek mi prolaze kroz glavu njegove scene i neverovatna snaga i virtuoznost, ekspresija toliko velika da zaboravite da gledate glumce u pozoriptu. Kasnije smo igrali i u Šekspirovoj tragediiji, a najviše vremena smo provodili radeći seriju "Moj rođak sa sela" - započeo je glumac.

Njih dvojica su zajedno snimali seriju "Moj rođak sa sela", a Vojin je otkrio nepoznate detalje u vezi lika Rajka, kojeg je tumačio Uzunović.

- Sećam se probe na kojoj ne insistirao da nosi narodnu nošnju i belu uštirkanu košulju i da po njegovom nacrtu naprave bakinbarde, kojima nije bio zadovoljan naredne dve godine - priča Vojin.

O odnosu koji su imali njihovi likovi pričala je cela Srbija, a Ćetković je otkrio kako je Uzunović reagovao kada mu je rekao da će mu igrati sestrića koga mora mnogo da voli.

- Prišao sam mu i rekao: "Ti znaš da ujak nije kao ostala rodbina. Znaš da se ujak najviše voli. Ti meni ovde igraš baš ujaka i to vrlo posebnog. Ujaka koji me je podigao i koji je spreman da da život za svog sestrića. A ne znam kako ćeš to da doneseš jer mene je teško voleti". On me je zagrlio i pomazio po kosi. Od tada pa do danas, bio je moj ujak - otkrio je Ćetković, pa se prisetio i jedne anegdote sa snimanja.


- Krećemo mi posle snimanja, iz Kragujevca za Beograd i nema Tanasija. Pitam gde je, a oni mi kažu da pere kosu. Pa jutros smo ga čekali da pere kosu i ja sam mu rekao da ne sme to da radi. Od tolike ondulacije će mu izvetreti gluma.

Sećanje na preminulog kolegu završio je emotivnim rečima, nakon kojih je u sali zavladao muk.

- Bio je komplikovano divan i bio glumac, muškarac. Bio je prijatelj i jatak. Zvao sam ga Tasos sa Rodosa. Bio je moj prijatelj i ja sam bio njegov. Nedostaješ mi Taso i tek ćeš mi nedostajati - završio je Ćetković.

Lik Rajka obeležio karijeru

 Umetnik je iza sebe ostavio i suprugu Biljanu, kao i ćerku Sofiju, koje su primale saučešće.

Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 25. septembra 1942. godine. Unuk je Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata.

Više od tri decenije bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da bi potom prešao u Narodno pozorište u Beogradu. Završio je i slikarsku školu. Kad god bi u mladosti naslikao nešto, imao je osećaj da "krade" od glume i izneverava sebe, jer je smatrao glumu svojom prioritetnom ljubavlju. Shvatio je, ipak, da je stvaralački izvor isti.

Lik Rajka Maleševića iz serije "Moj rođak sa sela" obeležio mu je karijeru u zrelim godinama, a igrao je i u "Vojnoj akademiji", "Gorkim plodovima", "Državnom službeniku". Zapažene uloge ostvario je u televizijskim dramama i filmovima, "Devojački most", "Sabirni centar", "Kosovski boj", "Maska", "Zverinjak"...

Dobitnik je Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade Grada Beograda, Pečata Narodnog pozorišta i mnogih drugih.


Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR