Glas Javnosti

GLAS JAVNOSTI na snimanju filma BUDI BOG S NAMA! Sloboda Mićalović i Miloš Biković prvi put zajedno pred kamerama: Ovo je FANTAZIJA (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Za one koji su zavoleli glumca Miloša Bikovića u takozvanim ulogama iz epohe evo lepe vesti - reditelj Slobodan Šijan nastavio je snimanje “Budi Bog s nama” čija je radnja smeštena u dvadesete godine prošlog veka kada je “Beograd bio veseli Pariz Balkana”

U dvorcu "Fantast" na salašu Dunđerskih kraj Bečeja autorska ekipa novog domaćeg fiima “Budi Bog s nama” na čelu sa rediteljem Slobodanom Šijanom danas je ugostila mnoštvo novinara, kako bi sa njima podelila zadovoljstvo zbog nastavka snimanja povratničkog filma kultnog domaćeg režisera.

Reditelj antologijskih ostvarenja "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug" posle 14 godina i poslednjeg dela "S.O.S." (2007) sa ostvarenjem "Budi Bog s nama", koje je priča o čuvenom srpskom avangardisti Bošku Tokinu ušao je ponovo u snimajuću fazu filma na kome je počeo da radi još pre pandemije, krajem 2019. godine.

Film "Budi bog s nama" priča je jednom od osnivača zenitizma, a nosi naziv po mitskom Tokinovom izgubljenom delu koje važi za prvi avangardni film na ovim prostorima.

Pored reditelja film su predstavili i glumac Miloš Biković koji tumači glavnu ulogu, ali i njegove kolege Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Milutin Milošević i drugi. Miloš Biković se pored uloge Tokina, prihvatio i posla koproducenta u produkciji koja okuplja sedam zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Slovenije, Bugarske i Rumunije.

Foto: Promo/Glas javnosti

- Ovo je značajna priča ne samo jer je snima jedan od najvećih, već i jer rehabilituje sećanje na tako važnu ličnost naše istorije 20. veka, a upravo su u istoriji prošlog stoleća najizraženije rupe u sećanju svih nas - rekao je Biković.

Slobodan Šijan je objasnio da ovo nije istorijski ni biografski film.

- Ovo je fantazija, sa sasvim slobodnim pristupom nekim elementima života Tokina, koji je bio apsolutni propagator filma kao umetnosti - rekao je Šijan.

- Lično sam najskloniji da poverujem u to da su Dragan Aleksić i Tokin snimili tek delić filma čijeg smo naslova deo pozajmili, i da su potom od toga stvorili mit. Zezali su se, to je sigurno, igrali se, a ako mi uspemo da stvorimo taj duh igre tako pripadajući avangardi, to će značiti da smo uspeli. Zanimljivo je da se po čaršiji šuška da se posle fantastičnog tumačenja Dedijera u "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, Nebojša Dugalić kod Šijana prihvatio uloge Tita.

Sam Dugalić prilikom susreta sa novinarima rekao je da u “Budi bog sa nama” – “igra veliku istorijsku ličnost, ali da ne ne može da kaže koga”.

U filmu igraju i Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Andrija Milošević, Sergej Trifunović, Marko Janketić, Nikola Rakočević, Viktor Savić, Miloš Samolov, Nenad Okanović i mnogi drugi. Scenario potpisuju reditelj Slobodan Šijan i Biljana Maksić, muziku komponuje  kultna slovenačka grupa "Laibach", a kostimografi su Boris Čakširan i Bojana Nikitović.

Foto: Promo/Glas javnosti

Sloboda Mićalović je otkrila je da tumači lik izvesne junakinje Zore, bogate udovice, koja je u prijateljskim odnosima sa Tokinom, i bila je prava mecena tog vremena.

- Moja Zora pomaže da se snimi taj film Boška Tokina i veoma je zanimljiv i specifičan način kako ona dolazi do finansija. Ona je neko ko veoma voli umetnike, privlači je taj svet, navela je Mićalović.

Takođe je napomenula da je veliki spisak izuzetnih glumaca u ovom filmu, a da joj je posebna sreća što prvi put igra sa Bikovićem.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR