Glas Javnosti

FILM O DUŠANU SILNOM DOBIO 48 MILIONA NA KONKURSU: 'Dragocen korak ka otvaranju tema o VELIKIM VLADARIMA IZ SRPSKE ISTORIJE'!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom odabrana su dva projekta, film "Dušan Silni" u režiji Petra Pašića i film " Put oca" Nenada Ognjenovića.

Film "Dušan Silni" dobio je 48 miliona dinara, dok je film "Put oca" dobio 36 miliona dinara, saopštio je FCS. 

Scenario za film "Dušan Silni" nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića "Puč", koja je svojevremeno, s velikim uspehom, igrana u Beogradskom dramskom pozorištu. 

Scenario za film o caru Dušanu, kojeg odlikuje precizno profilisani dijalozi, obogaćen je sinematičnim akcionim scenama, a one su upečatljivo nadgradile izraziti dramski potencijal ove priče o dvorskim spletkama, tehnologijama potrebnim da bi se pridobila moć i cenama koje je nužno platiti da bi se osvojila potpuna vlast. Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu. 

 

U tom smislu je Dušanova harizma neupitna i dostojna pravog vođe, odlučnog i neustrašivog cara svih Srba, Bugara i Grka. Realizacija dugometražnog igranog filma "Dušan Silni" bio bi dragocen korak ka otvaranju tema o velikim vladarima iz srpske istorije Srednjeg veka i kvalitetan putokaz za buduća ostvarenja.  

Samim tim, moguće je očekivati veliki interes gledalaca za ovaj važan period iz nacionalne prošlosti, navodi se u obrazloženju komisije. 

"Put oca", po scenariju i režiji Nenada Ognjenovića, pripada žanru ratne drame iz Prvog svetskog rata. Glavni junak, trinaestogodišnji Mihailo, tražeći svoga oca na poprištima ratišta, posle tragičnog gubitka majke na svom rodnom ognjištu, na svom izazovnom putu Srbijom u ratnom vihoru pronalazi Milicu, devojčicu njegovih godina, koja za njega predstavlja budućnost. Ubrzano sazrevanje glavnog junaka kroz četiri godine osnovna je karakteristika ovog projekta. 

 

Ugrožena nevinost mladosti, u atmosferi ratnog stradanja nametnutog mladom čoveku bez njegove volje, je u prvom planu, ali se istorijske koordinate odabranog vremena od 1914. do 1918. jasno ocrtavaju, navodi se u saopštenju komisije. 

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR