Glas Javnosti

Domaći film 'Asimetrija' proglašen za najbolji u Sidneju

Kultura
Autor: Glas javnosti

Debitantski dugometražni film 'Asimetrija' rediteljke Maše Nešković osvojio je Nagradu za najbolji igrani film na ovogodišnjem digitalnom izdanju Festivalu svetskog filma u Sidneju.

 

 

Ove godine je prikazan izbor od 42 filma u različitim kategorijama i iako žiri nije zasedao u tradicionalnom smislu zbog korona virusa, svi filmovi pogledani i donete su zvanične odluke o najboljima, koje predvodi pomenuti srpski film.

Film razmatra pitanje transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.

Sniman jednog toplog beogradskog leta donosi ljubavne priče tri para: dečaka i devojčice, mladića i devojke i na kraju muža i žene nakon 20 godina braka.

'Asimetrija' je snimljen po scenariju koji su napisali Maša Nešković, Vladimir Arsenijević i Staša Bajac, u koprodukciji producentskih kuća 'This and That Productions' iz Srbije, 'Korektif' iz Slovenije i 'Nightswim' iz Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Film je prvi put prikazan u Srbiji  krajem prošle godine, svetsku premijeru imala na Filmskom festivalu u Sao Paulu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2019.

Tom prilikom je osvojio dva važna strukovna priznanja: Mariji Šarac je pripala Nagrada 'Marko Glušac' za najbolju montažu, dok je Ðorđe Arambašić dobio Nagradu 'Aleksandar Petković Petko' za najbolje snimateljsko ostvarenje.

 

Glavne uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić, a u epizodnim pojavljuju se: Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović, Milica Janevski, Momo Pićurić, Goran Slavić...

 (Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR