Glas Javnosti

Evo kako se umetnost i kultura sve više koristi za lečenje problema mentalnog zdravlja u Evropi

Kultura
Autor: Glas javnosti

Istraživanja koja su trajala dve decenije i pandemija doveli su do buma u programima koji koriste kulturu za svoje zdravstvene prednosti.

Sve veći broj inicijativa širom Evrope koristi pristup umetnosti kao sredstvo za poboljšanje zdravlja i blagostanja uz klasični medicinski tretman.

U danskom gradu Silkeborgu, grupa novopečenih majki koje su patile od postporođajne depresije izjavile su da se osećaju bliže svojoj novorođenčadi, smirenije i optimističnije nakon učešća u nedeljnim sesijama pevanja koje su osmišljene da poboljšaju njihovo mentalno zdravlje.


Slični rezultati su takođe primećeni u grupama koje su takođe učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Muzika za majčinstvo u četiri druga grada u Italiji i Rumuniji.


foto:pixabay

„Baš kao što fizička aktivnost ima zdravstvene koristi, kulturna aktivnost takođe ima zdravstvene koristi“, rekao j
 Nils Fietje, tehnički službenik Svetske zdravstvene organizacije i kodirektor njene Laboratorije za umetnost i zdravlje.

„Postoji socijalna komponenta, naravno, koju možete dobiti i na druge načine“, rekao je on. „Ali muzika i ono što ona katalizuje očigledno je faktor koji poboljšava odgovor, i videli smo dubok uticaj na stope oporavka majki sa postporođajnom depresijom.

Umetnost igra „glavnu ulogu“ u zdravlju
U proteklih 25 godina sprovedena su opsežna istraživanja o uticaju umetnosti na zdravlje i dobrobit.

Izveštaj SZO iz 2019. otkrio je da umetnost igra „glavnu ulogu“ u poboljšanju zdravlja i blagostanja pojedinaca, kao i u prevenciji bolesti tokom životnog veka. Zaključeno je da bi se „blagotvorni uticaj umetnosti mogao unaprediti kroz priznavanje i delovanje na osnovu sve veće baze dokaza“ i uključio poziv vladama na globalnom nivou da promovišu angažovanje u umetnosti.


„Taj izveštaj je poput naše Biblije“, rekla je Kornelija Kis, koja nadgleda Culture For Health, projekat koji delimično finansira Evropska komisija sa ciljem da se poveća svest o programima koji koriste kulturu za njene zdravstvene dobrobiti širom Evrope i šire.

„Uzeli smo Bibliju i proširili je.”

Nakon 18 meseci prikupljanja podataka, Kultura za zdravlje je predstavila svoje nalaze na konferenciji u Elefsini, Grčka, 9. juna, gde je takođe izdala neke preporuke za politiku koje će se primeniti na nivou EU.

Pozvao je, na primer, da EU finansira obuku i konferencije kako bi se podigla svest o vrstama projekata koji se mogu primeniti i da bi se podstakla ulaganja u prevenciju i promociju zdravlja.



foto:pixabay

Takođe je preporučio promovisanje upotrebe socijalnog propisivanja zasnovanog na kulturi širom EU, kao i dodavanje posebnih odredbi u dokumente o politici. Ali najvažniji korak, objasnio je Kis, jeste „da se ove rasprave vode na lokalnom nivou, u što je moguće većem broju država članica“.


Hajde da sprovedemo ove lekcije u delo
Pristup kulturi se pominje kao jedan od elemenata života pojedinca koji ima „važan uticaj na mentalno zdravlje“ u dugo očekivanom sveobuhvatnom pristupu Komisije mentalnom zdravlju objavljenom ranije ovog meseca. Pristup prirodi, sportu i odgovarajućim životnim uslovima su takođe zagovarao.


foto:pixabay

„Prepreke dobrom mentalnom zdravlju ne mogu se prevazići samo u okviru zdravstvenog sistema“, navodi se u strateškom dokumentu. „Umetnost i kultura su važne u promovisanju pozitivnog mentalnog zdravlja i blagostanja pojedinaca i društva uopšte kroz podršku socijalnoj inkluziji i smanjenje mentalnog zdravlja. zdravstvena stigma“.

Izvršna vlast EU stavila je 1,23 milijarde evra iz fondova EU na raspolaganje državama članicama kako bi ih podržala u „stavljanju ljudi i njihovog mentalnog zdravlja na prvo mesto“.


Govoreći na konferenciji Culture for Health u Elefsini, evropski komesar za evropski način života Margaritis Schinas nazvao je preporuke o politici ove organizacije „veoma provokativnim na razmišljanje“, dodajući da EU sada mora „da se oslanja na sve ove dokaze“.

„Naučili smo mnogo toga“, rekao je, „a sada da primenimo ove lekcije na delo“.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR