Glas Javnosti

ERNEST HEMINGVEJ SVIMA ZADAO DOMAĆI ZADATAK: Spisak knjiga koje morate pročitati!

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Ernest Hemingvej je obišao čitavu planetu, bio je pisac, novinar, nobelovac, veliki ljubitelj ribolova, pića, koride, žena i avanturista. Pre svega je bio jedan od najistaknutijih ličnosti 20. Veka. Evo njegovog spiska knjiga koje obavezno morate pročitati.

Bio je april 1934. godine, vreme Velike depresije. Arnold Samjuelson, 22-godišnji sin norveških imigranata, je završio studije novinarstva na Univerzitetu u Minesoti, ali nije imao diplomu da to i dokaže, jer je odbio da plati taksu od pet dolara. Pročitavši u Kosmopolitanu priču „One Trip Across” toliko je bio impresioniran da je odlučio da putuje više od 2.000 milja teretnim vozom ka jugu, na Floridu, kako bi upoznao neverovatnog pisca, Ernesta Hemingveja. Sutradan se pojavio kod poznatog pisca koji ga je iako iznenađen, ipak primio.

-Nisam mogao da se setim ni reči govora koji sam pripremio. Ispred mene je stajao visok čovek, širokih ramena. Noge su mu bile razdvojene, a ruke kao da su visile. Nagnuo se blago napred i instinktivno preneo težinu tela na prste. Kao borac koji se sprema da zada udarac - opisao je Arnold Samjuelson mnogo godina kasnije.

Dragoceni savet koji je Hemingvej dao mladiću sastojao se od spiska knjiga koji svaki čovek, a pogotovo pisac tokom života mora da pročita. Neke od njih su:

1. "Ana Karenjina" – Lav Tolstoj

2. "Budenbrokovi" – Tomas Man

3. "Braća Karamazovi" – Fjodor M. Dostojevski

4. "Orkanski visovi" – Emili Bronte

5. "Pozdrav i zbogom" – Džordž Mur

6. "Madam Bovari" – Gistav Flober

7. "Rat i mir" – Lav Tolstoj

8. "Plavi hotel" – Stiven Krejn

9. "Otvoreni čamac" – Stiven Krejn

10. "O ljudskom ropstvu" – Samerset Mom

11. Antologija poezije "The Oxford Book of English Verse"

12. "Ogromna soba" – Edvard Estlin Kamings

13. "Daleko i davno" – Vilijem Henri Hadson

14. "Amerikanac" – Henri Džejms

15. "Dablinci" – Džejms Džojs

16. "Crno i crveno" – Stendal

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR