Glas Javnosti

ENGLEZI U SRPSKIM OPANCIMA: Britansko viđenje Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, pod ruku i sa Titom i Dražom u borbi protiv fašizma

Kultura
Autor: Glas javnosti

Pripadnici britanskih vojnih misija i jedinica za specijalne operacije su bili saborci i sa Titovim partizanima i Dražinim ravnogorcima, svedoči izložba sastavljena od 140 fotografija pod nazivom, „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji” u Narodnom muzeju u Užicu.

Fotografije na kojima britanski major u svojoj uniformi, nosi srpske opanke, vodnik na konju u planinama Srbije, visoki oficir u škotskom kiltu u društvu Vladimira Velebita ili pukovnik Bejli i Draža Mihailović fotografisani su u Dražinom štabu 1942, dve godine kasnije Čerčil, Tito i Šubašić zajedno su u Napulju, svedoči izložba u Užicu.

Autor postavke je pukovnik Nik Ilić, vojni ataše u britanskoj ambasadi u Srbiji. Izložba je posvećena je 75. godišnjici od završetka Drugog svetskog rata, čuva sećanje na britansko-srpsku saradnju i delovanje Britanaca na prostoru Jugoslavije do konačnog oslobođenja u borbi protiv fašizma.

Ukupno je predstavljeno 140 fotografija (iz zbirki Imperijalnog ratnog muzeja i Državnog arhiva u Londonu, Vojnog muzeja u Beogradu, privatnih kolekcija), od kojih se oko 90 prvi put predstavljaju. Za izložbu su prevashodno zaslužne britanska ambasada i užički muzej, a autor Ilić se na pomoći zahvalio i Ministarstvu odbrane Srbije i Vojsci Srbije.

Otvarajući postavku gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da izloženo ukazuje na ulogu britanskih vojnih misija u Jugoslaviji, prvenstveno pripadnika jedinica za specijalne operacije koji su na ovom području bili prisutni i pre početka rata:

– Oni su imali zadatak da prate dešavanja u Jugoslaviji i realizuju Čerčilov plan o širenju otpora fašizmu. Britanci su balansirali između vrhovnih štabova Jugoslovenske vojske u otadžbini i Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, pružajući im materijalnu i logističku podršku koja je doprinela osnaživanju pokreta otpora – rekla je gradonačelnica.

Prema rečima Nika Ilića, činjenica da je Jugoslavija odbila da se priključi Trojnom paktu bila je u to vreme simbol nade za Britaniju kad je ona stajala skoro sama protiv moćne nacističke Nemačke.

– Tada je grad Užice bio simbol slobode i otpora okupaciji, mesto gde je prvi britanski oficir, kapetan Bil Hadson, u to vreme došao pre nego što je nastavio put za Ravnu goru. A prošle godine ovde u Užice stigla je gospođa Luiz Rasel u potrazi za informacijama o njenom ocu, koji je takođe bio pripadnik britanske vojne misije kod Tita, pa ostao posle rata kao diplomata ovde u Srbiji. Ona je došla sa nikad ranije viđenim fotografijama svog oca i njegovih ratnih doživljaja u Jugoslaviji, koje su deo ove izložbe – rekao je vojni ataše.

On dodaje da većina izloženih fotografija nisu bile do sada prikazane.
- Izložba i naš dolazak u ovaj grad pokazuje da imamo mnogo više zajedničkog nego što mislimo, više nas spaja nego razdvaja. Nadam se da će izložba da pomogne da bolje razumemo jedni druge - ističe Nik Ilić.

Ovom prilikom direktorka muzeja Slavica Stefanović uručila je simboličan poklon, pasoš Užičke republike, atašeu Iliću koji je naše gore list, poreklom iz Dalmacije. Posle Užica, gde će moći da se vidi do 16. oktobra, izložba ide u Čačak.


(Glas javnosti/Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR