Glas Javnosti

Egipat traži od Britanaca ukradeno nacionalno blago

Kultura
Autor: Glas javnosti

Istaknuti egipatski arheolozi ponovili su poziv za vraćanje kamena iz Rozete, iz Britanskog muzeja u Egipat, 200 godina nakon što je dešifrovanje ploče otkrilo tajne hijeroglifskog pisma i označilo rođenje egiptologije.

Internet kampanja arheologa do sada je prikupila 2.500 potpisa i ima za cilj da „kaže Egipćanima šta im je oduzeto”, rekla je Monika Hana, vršilac dužnosti dekana Koledža za arheologiju u egipatskom gradu Asuanu, prenosi Tanjug.

„Kamen iz Rozete je simbol kulturnog nasilja, kamen je simbol kulturnog imperijalizma. Vraćanje kamena je simbol promene stvari - da više nismo u 19. veku i da treba da radimo sa etičkim kodeksom 21. veka”, poručila je Hana.

Portparol Britanskog muzeja rekao je da nije bilo formalnog zahteva egipatske vlade za povratak kamena iz Rozete.Muzej 13. oktobra otvara izložbu pod nazivom „Hijeroglifi: otključavanje drevnog Egipta”.

Kamen iz Rozete datira iz 196. godine pre nove ere i iskopala ga je Napoleonova vojska u severnom Egiptu 1799. Postao je britansko vlasništvo nakon Napoleonovog poraza, prema uslovima Aleksandrijskog sporazuma iz 1801, zajedno sa drugim antikvitetima koje su pronašli Francuzi i poslat je u Britaniju.

Smešten je u Britanskom muzeju od 1802. Egipatski arheolozi su ranije pozivali na njegov povratak, ali se nadaju da će sve češći pozivi zapadnim muzejima da vrate artefakte pomoći njihovom cilju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR