Glas Javnosti

„IMA LI ŽIVOTA PRE SMRTI?“: Počinje Pozorišni Kustendorf na Mećavniku

Kultura
Autor: Glas javnosti

Pozorišni festival Kustendorf počinje danas na Mećavniku a u 18 sati svečano će ga otvoriti proslavljeni reditelj Emir Kusturica i osnivač ove manifestacije.

Ovogodišnje izdanje Pozorišnog Kustedorfa odvija se pod sloganom „Ima li života pre smrti?“ a u okviru takmičarskog programa, biće odigrano pet studentskih predstava.

Za nagradu festivala, nadmetaće se Akademije Umetnosti iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke kao i Fakultet dramskih umetnosti. Ovogodišlji žiri festivala činiće glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac, Đorđe Kosić.

Kao i svaki festival Emira Kusturice, i ovaj odlikuje sinergija mlade i iskusne stvaralačke energije, tako da će u revijalnom programu biće odigrane četiri predstave.


Emir Kusturica (Foto: Jutjub)

Prvog dana festivala, u petak 17. maja, nakon svečanog otvaranja, gostovaće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom „Galeb“ u režiji Milana Neškovića, po kultnom delu A. P. Čehova. Iste večeri od 23 časova, gosti festivala biće Državni teatar mladih Brijancev, St. Peterburg, iz Rusije koji će odigrati predstavu „Medved“, takođe nastalu po delu Čehova.

Drugog dana festivala, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor, izvešće predstavu „Svaka divna stvar“ u režiji Ninoslava Đorđevića dok će poslednjeg dana festivala, u nedelju, 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice, odigrati autorski projekat Minje Peković „Bravo za klovna“.


Mećavnik   (Foto: Jutjub)
 
Posle dodele nagrada i svečanog zatvaranja festivala, biće održan koncert Dude Buržujke i Haiku za danas.
Selekcija „Pozorišnog Kustendorfa“ od osnivanja festivala, 2017. godine do danas, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću.

”Slogan ovogodišnjeg festivala ”Ima li života pre smrti?” samo zvuči pesimistično. Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji, iako se bave ontološkim pitanjima kao što je strah od smrti, ipak u prvi plan stavljaju optimizam i neupitnu veru u život, toliko neophodnu u ovim turbulentnim vremenima.” – rekao je Milan Nešković.

Pozorišnom Kustendorfu prisustvovaće studenti dramskih umetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a ulaz je otvoren i za ostale posetioce.

Festival se održava u organizaciji Rasta Internacional pod pokroviteljstvom Emira Kusturice.


Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR