Glas Javnosti

„AVATAR: PUT VODE“ PONIŠTIO JE „SVET IZ DOBA JURE“ KAO SEDMI FILM SA NAJVEĆOM ZARADOM U ISTORIJI, SA 1,7 MILIJARDI DOLARA

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nastavak blokbastera Džejmsa Kamerona „Avatar: Put vode“ zaradio je 1,708 milijardi dolara na globalnom nivou, prestigavši „Svet iz doba Jure“ (1,67 milijardi dolara) kao sedmi film sa najvećom zaradom u istoriji na blagajnama.

Posle samo četiri nedelje od objavljivanja, „Put vode“ je generisao 517 miliona dolara u Severnoj Americi i 1,19 milijardi dolara u inostranstvu. Na međunarodnim blagajnama, to je sada peti po veličini film, ispred kojeg su samo „Avatar“, „Osvetnici: Endgame“, „Titanik“ i „Osvetnici: Rat beskonačnosti“.

Na osnovu prodaje karata širom sveta, „Avatar: Put vode“ je takođe film sa najvećom zaradom objavljen 2022. godine, kao i drugi najveći film ere pandemije, posle „Spider-Man: Put bez povratka“ iz 2021. ” (1,91 milijardi dolara). Ali Na’vi imaju nameru da sruše Pitera Parkera, čija se najnovija avantura rangira kao šesto globalno izdanje sa najvećom zaradom svih vremena.


Ovom brzinom, „Avatar 2“ ima pravu šansu da pređe 2 milijarde dolara širom sveta – što je skoro nemoguće merilo u vremenima COVID-a. Čak je i „Spider-Man: Put bez povratka“, odbegla senzacija na blagajnama, zazirao od te posebne prekretnice. Nastavak superheroja se nije igrao u Kini, koja je glavno tržište za Marvel filmove.

To je uzvišen cilj sa ili bez pandemije, da budemo sigurni. Jedinih pet filmova u istoriji koji su premašili granicu od dve milijarde dolara su „Avatar” (2,9 milijardi dolara), „Osvetnici: Kraj igre” (2,79 milijardi dolara), „Titanik” (2,2 milijarde dolara), „Ratovi zvezda: Buđenje sile” (2,069 milijardi dolara ) i „Osvetnici: Rat beskonačnosti“ (2,04 milijarde dolara). Za svakoga ko drži rezultate, Kameron je režirao dva od tih pet filmova.



Dugo odlagani nastavak „Avatara“ iz 2009. godine ostao je, veliki bioskopski komad od otvaranja sredinom decembra sa 134 miliona dolara u Severnoj Americi i 435 miliona dolara širom sveta. To je dobra vest jer je Dizni, koji drži prava na „Avatar“ nakon što je kupio 20th Centuri Fox 2019. godine, potrošio najmanje 350 miliona dolara da napravi „Put vode“ i više od 100 miliona dolara da plasira veliki povratak Pandori. Kameron već planira da snimi još tri nastavka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR