Glas Javnosti

Džez legenda Elis Marsalis preminuo od korone

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Čuveni američki džez pijanista Elis Marsalis, otac džez legendi Vinforda i Brenforda Marsalisa, preminuo je u 86. godini u Nju Orleansu od posledica koronavirusa, saopštila je porodica.

“Sa velikom tugom saopštavam da je moj otac Eli Marsalis Junior preminuo nakon komplikacija od koronavirusa. Moj otac bio je muzički džin i učitelj, a bio je još bolji otac. Preneo nam je sve što je mogao stvarajući od nas ono što jesmo. Prijatelj, profesor prava na Harvardu, Dejvid Vilkins upravo mi je poslao poruku: ‘Svi možemo da se divimo čoveku koji je verovao da svoje crne sinove može da nauči toliko da budu izvrsni u svetu koji je negirao takvu mogućnost, a potom da ih gleda kako nastavljaju da redefinišu šta ta izvrsnost znači u svim vremenima”, saopštio je Bredford Marsalis.

Elis Marsalis primljen je u bolnicu u subotu uveče sa simptomima koronavirusa.

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel je Marsalisa opisala kao “legendu, prototip onoga na šta mislimo kada govorimo o njuorleanskom džezu”.

Marsalis, čuveni pijanista koji je doneo bi-bap u Nju Orleans, svirao je sa legendarnim Ornetom Kolmenom, zajedno sa Netom i Kenonbolom Ederlijem, a snimio je i 20 solo albuma.

Komponovao je muziku za film “Priče kralja Mide” (King Midas Tales), gde je Majkl Kejn bio narator, ali je najpoznatiji bio po tome što je bio učitelj džezerima Hariju Koniku Junioru i Terensu Blanšaru, a pre svega svojim slavnim sinovima.

Njegov sin Vinton, trubač, prvi je džez muzičar koji je osvojio Pulicera za muziku, a još poznatiji saksofonista Brenford svirao je sa legendama poput Majlsa Dejvisa ili Dizija Gilespija i zajedno sa bratom u bendu Arta Blejkija Jazz Messingers. Njegov saksofon može se čuti i u filmu “More Better Blues”, kao i u čuvenoj Fight The Power hip-hopera Public Enemy.

Još dvojica Marsalisovih sinova su džez muzičari, bubnjar Džejson i trombonista Delfejo.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR