Glas Javnosti

DUŠAN VUKOTIĆ NEPRAVEDNO ZABORAVLJENI OSKAROVAC: Njegov CRTANI film je POBEDIO DIZNIJA! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kada se danas mladim generacijama spomene ime Dušana Vukotića teško da bi bilo ko znao o kome se radi. A to je prvi flimski umetnik sa prostora bivše Jugoslavije koji je dobio Oskara za najbolji film!

Dušan Vukotić bio je reditelj, scenarista, crtač i karikaturista. On je bio jugoslovenski oskarovac - davne 1962, a Oskar mu je dodeljen za najbolji animirani film.

To je, inače, prvi put da je ova nagrada dodeljena neameričkom filmu, a Vukotić je tada "pobedio" i Diznija.

Dušan Vukotić rođen je u Bileći u Bosni i Hercegovini (BiH) 7. februara 1927. godine, a umro je u Zagrebu 8. jula 1998. godine. Studirao je arhitekturu u Zagrebu, a nakon Drugog svetskog rata je kao karikaturista radio u pozorištu Kerempuh.

Debitovao je crtanim filmom "Kako se rodio Kićo" 1951. godine. Nakon što je osnovan Studio za crtani film Zagreb filma 1956. godine realizovao je prvi potpuno samostalan projekat "Nestašni robot".

U nastavku, njegova interesovanja i inspiracije su se samo širile, a svoj karakteristični izraz izgradio je kroz parodije na vesterne (Cowboy Jimmy), filmove strave i užasa (Veliki strah), gangsterske filmove (Koncert za mašinsku pušku) i naučne fantastike (Krava na mjesecu), crtane bajke (Čarobni zvuci, Abrakadabra)...

Kao svetskog majstora potvrđuju ga filmovi "Piccolo" i "Surogat".

-Vukotićevo stvaralaštvo nisu puki gegovi, to je filozofija, čitav jedan pogled na svet, ocenili su kritičari.

Više od dve decenije predavao je režiju na Akademiji za kazalište film i televiziju u Zagrebu, osvojio je 146 jugoslovenskih i međunarodnih nagrada, a pred smrt je započeo pripreme za veliku češko-hrvatsku animirano-igranu koprodukciju.

Svoj poslednji film "Dobro došli na planet Zemlju" napravio je 1993. godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR