Glas Javnosti

Држава преузима бригу о Теслином музеју: Одборници одлучују о преносу оснивачких права

Kultura
Autor: Novosti.rs/foto:wikipedia

Одборници Скупштине града у уторак гласају о преносу оснивачких права над збирком посвећеном српском научнику. Још се не зна адреса будућег музеја, има неколико предлога

Иако адреса будућег Музеја Николе Тесле није позната, готово је извесно да ће о Музеју посвећеном српском генију у Београду бринути држава. На дневном реду седнице Скупштине града у уторакће се наћи предлог одлуке о преносу оснивачких права Града Београда над Музејом Николе Тесле на Републику.

Како се наводи у образложењу одлуке која ће се наћи пред одборницима, сходно чињеници да је Град носилац оснивачких права, а имајући у виду углед, значај, заоставштину научника, потенцијале и могућности којим музеј располаже, заменик градоначелника је у име Града упутио иницијативу Влади да размотри пренос власништва.

- Полазећи од наведене иницијативе, Влада Републике Србије, односно кабинет председника дао је сагласност на покретање процеса у коме се оснивачка права са Града Београда преносе на Републику Србију - стоји у образложењу.

Последњих недеља појавиле су се опречне информације о новој адреси Теслиног музеја. Из Републичке дирекције за имовину дошла је вест да ће се музеј уселити у стару зграду Железничке станице и тако постала такмац старој идеји да се музеј насели на месту термоелектране "Снага и светлост" на Дорћолу.

НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ

Музеј Николе Тесле расписао је јавну набавку за услугу конзервације новинских исечака из архиве и личног фонда Николе Тесле. Конзервација и рестаурација подразумева стерилизацију пакета у којима су новине стајале, одвајања исечака за конзервацију и њихово обележавање и пописивање. Обухвата и механичко чишћење и дезинфекцију.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR