Glas Javnosti

DRAMA "STAKLENA MENADŽERIJA" PREMIJERNO U MADLENIANUMU: 80 godina od prve izvedbe

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ove godine pozorišta širom sveta obeležavaju 80 godina od praizvedbe drame "Staklena menažerija" a naša publika će ovu predstavu moći da gleda premijerno 30. marta.

Kultnim komadom, koji će se igrati u Madlenianumu, proslavio se jedan od zasigurno najvećih američkih dramskih pisaca, Tenesi Vilijams. "Staklena menažerija" dobrim delom je autobiografski komad ovog velikog autora koji pišući u prvi plan stavlja osobu nežnu poput staklene figurice, Loru Vingfild. Ovaj komad će u pozorištu domaća publika će imati prilike da gleda prvo 30. marta, potom na reprizama 1. i 13. aprila.


Lorina čistota u kontekstu okruženja u kojem živi doživljava se kao osobina koja je među ljudima izumrla na način na koji su izumrli jednorozi. Ova devojka koja na najnežniji način obožava svoju kolekciju staklenih figurica, a posebno svog jednoroga, doživljava ljubavnu priču sa mladićem Džimom koji nije u stanju da dokuči visinu na kojoj je Lorina duša. Lora je skučena u svom socijalnom životu i njen svet osim staklene menažerije predstavljaju još samo njena majka Amanda i brat Tom.


enesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu. Iako je bol čest pratilac onih koji su dobri i čisti, drama "Staklena menažerija" kao i predstava u Madlenianumu nastala po tom delu, pozivaju na takav čestit način življenja. Takođe "Staklena menažerija" predstavlja sredstvo kojim se pozorišni umetnici bore za one ljude koji su drugačiji, posebni, unikatni, osetljiviji od većine.


Reditelj Ivana Vujić je 2009. godine imala u Madlenianumu uspešnu režiju drame istog autora, "Mačka na usijanom limenom krovu". Ovog puta Ivana predvodi projekat "Staklena menažerija" u ulozi reditelja, ali i radeći prevod teksta, scenografiju i izbor muzike. U autorskom timu su još i dramaturg Slavenka Milovanović, kostimograf Dušica Knežević, autor videa Svetlana Volic, dizajner svetla Srđan Jovanović i lektor Ljiljana Mrkić Popović. U ekipi glumaca na izuzetnim i zahtevnim zadacima su Tamara Aleksić kao Lora, Nikola Rakočević kao Džim, Borjanka Ljumović kao Amanda i Ognjen Malušić kao Tom.
Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR