Glas Javnosti

DRAGAN MIĆANOVIĆ NAPUSTIO PREDSTAVU : Potez koji je iznenadio mnoge

Kultura
Autor: Glas javnosti

Premijera tragedije “Tit Andronik” Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana, biće premijerno izvedena 26. decembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najavila je danas autorska i glumačka ekipa ovog teatra.

Glavne i sporedne uloge tumače - Goran Šušljik, Veljko Stevanović, Anđelika Simić, Jovana Belović, Lazar Đukić, Joakim Tasić, Dragan Sekulić, Luka Sević, Petar Petrović, Luka Antonijević, Milan Bobić i Mladen Lero.
Kada su počele probe tokom oktobra, bilo je određeno da glavnu rolu igra proslavljeni Dragan Mićanović, stalni član JDP-a, veoma tražen danas u TV serijama, ali u međuvremenu, iz nepoznatih razloga, on je odustao i vratio ulogu, što je učinio i Bojan Dimitrijević, takođe nejasno zašto.
Nagrađivani reditelj Andraš Urban, veoma poznat po često šokantnim, smelim, ogoljenim i kontraverznim predstavama, u vidu političkog teatra, prvi put na ovom projektu sarađuje sa JDP-om.

- Naša prva saradnja je došla po pozivu, a do odabira komada došli smo zajedno. Odavno mi je ta Šekspirova drama bila u glavi da treba da je postavim. Sada je došao taj trenutak. Ovo je priča o žrtvama, gledam dramu kao vestern, gde ima puno krvi, nasilja i mrtvih - rekao je Urban.

 

On je u Beogradu ostavio traga u Narodnom pozorištu sa svojim verzijama komada "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, i u Bitef teatru sa delom "M.I.R.A.".

Takođe, imao je uspeha u produkcijama širom zemlje i regiona, a poznat je i kao direktor pozorišta “Deže Kostolanji” u Subotici, kao i prvi čovek festivala “Desire” ovog grada piše 24sedam

Drama "Tit Andronik" iz 1594. godine se smatra prvom Šekspirovom tragedijom - reč je o njegovoj najbrutalnijoj i najkrvavijoj drami za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“.

- Drama predstavlja priču o žrtvama, i bavi se važnim smrtima, kao i danas u životu, a trebalo bi da se bavimo svakom žrtvom. Trudili smo se da realizujemo jednu čistu, jasnu predstavu. Radim specifične predstave, i ovde se stvorila ekipa koja je došla do zajedničkog jezika, sjajni glumci spremni da se žrtvuju za komad, da idu dalje u svom izrazu - podvukao je Urban, te se osvrnuo na činjenicu da nasilje rađa nasilje, što je dosta prisutno u njegovim prethodnim predstavama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR