Glas Javnosti

DRAGAN BJELOGRLIĆ snima film o TOMI ZDRAVKOVIĆU; Tomina žena PONOSNA NA IDEJU

Kultura
Autor: Glas javnosti

Bjela kaže da je zahvalan Željku Joksimoviću i Banetu Obradoviću što su mu ponudili da zajedno urade priču o legendarnom pevaču.

Iako je prošlo skoro 29 godina od smrti pevača Tome Zdravkovića, on je nastavio da živi kroz svoje pesme uz koje se i dan-danas plače i peva u kafani. Uspomenu na njega odlučili su da sačuvaju udruženim snagama Dragana Bjelogrlić, Željko Joksimović i Bane Obradović, koji za tridesetogodišnjicu od njegove smrti spremaju film „Toma”.

Nema sumnje da će ovo biti dragocen projekat, ne samo zbog opusa koji je ostavio Zdravković iza sebe, već i zbog toga što su se u očuvanju njegovog lika i dela udružili neki od najvećih umetnika na ovim prostorima. Pandemija virusa korona stopirala je ovaj projekat, kao i mnoge druge. Ali se uskoro svi vraćaju pred kamere. Osim filma o Tomi Zdravkoviću, Bjelu čekaju i „Čuvari formule”.

- Svi se spremamo da počnemo u drugoj polovini juna i u julu, nadajući se da će situacija biti relaksiranija i da će moći normalno da se radi. To je svakako još uvek velika nepoznanica, ali nema nam druge nego da budemo optimisti i vratimo se normalnom životu i radu uz punu svest da je virus još uvek tu. Film i seriju o Tomi Zdravkoviću krećem da snimam u julu, a kada su u pitanju „Čuvari formule”, pošto se radi o internacionalnoj koprodukciji koja je vezana za dosta stranih fondova, taj projekat će morati sigurno da se pomeri, minimum do kraja godine - iskren je Dragan Bjelogrlić, koji otkriva kako se rodila ideja da snimi film o Tomi, jer nikada do sada nismo imali prilike da ga vidimo da obrađuje samo jednu ličnost.

- S idejom je došao Željko Joksimović i njegov mendžer Bane Obradović, ponudili su mi da radimo zajedno i ja sam to sa radošću prihvatio. Zahvalan sam im jer su mi omogućili da otkrijem jedan nesvakidašnji, neobičan i inspirativan svet u kome je stvarao i živeo Toma Zdravković. Tačno je, mi u celoj našoj kinematografiji nemamo mnogo, odnosno imamo neobično malo, biografskih filmova i serija. Film i serija „Toma” će biti priča ne samo o Tominom životu, već i o ljudima koji su doskoro bili tu pored nas. Nama se čini da su još uvek tu, mi živimo sa refleksijom njihovih života i njihovih dela, ali oni su nažalost otišli, a sa njima je zauvek otišlo i jedno neponovljivo vreme. Ovo će biti priča o tom vremenu - otkriva Bjela.

Od trenutka kada se saznalo da će snimati film o Tomi Zdravkoviću počela su nagađanja ko će dobiti glavnu ulogu. Među spekulacijama su se provlačila imena glumaca, ali i pevača, zato smo odlučili da pitamo pravu i najkompetetniju osobu ko će igrati Tomu.

- O tome ćemo uskoro - bilo je sve što nam je Dragan kroz osmeh rekao čuvajući tajnu, koju ćemo otkriti verovatno prvog snimajućeg dana.

Kako je Toma nakon duge i teške bolesti preminuo 30. septembra 1991. godine, svi očekuju da će premijera filma biti baš na taj dan naredne godine.

- Tomu pamtimo kao jednu muzičku legendu koje se više ne rađa. Ono što mogu da kažem je da će za tridesetogodišnjicu biti sniman film, ali ne kao biografija, već sam fenomen Tome Zdravkovića - objasnio je nedavno Bane Obradović, i istakao da će muziku za film raditi zajedno Dragan Bjelogrilić i Željko Joksimović.

U više navrata se pisalo da je Upravni odbor Filmskog centra Srbije dodelio 45 miliona dinara biografskom filmu „Toma”.

Tomina supruga ponosna na ideju

Kralj kafana, kako su mnogi zvali Tomu, živeo je boemskim načinom života. Ženio se nekoliko puta, a smirio kraj supruge Gordane, koja je u izjavama za medije isticala da je ponosna što su Željko Joksimović i njegov menadžer Bane Obradović odlučili da snime film o njenom suprugu i što će u sve Bjela umešati svoje prste.

(Izvor: Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR