Glas Javnosti

DOKTORSKI UMETNIČKI PROJEKAT DRAGANE DRAŽOVIĆ ILIĆ: Dobitnica brojnih NAGRADA i priznanja iz oblasti umetnosti i dizajna tekstila sutra IZLAŽE u galeriji ŽAD!

Kultura
Autor: Glas javnosti

"Sublimacija reminiscencije, prašina" je doktorski umetnički projekat ove renomirane umetnice. Njen mentor, dr um. Ivan Pravdić mnogo je pisao o njenom radu. Ova višemedijska izložba biće otvorena sutra u 19 časova u galeriji Žad u ulici Vuka Karadžića 18. Izložbu će otvoriti profesor i komentor mr Čedomir Vasić.

Ispod tepiha

- Dragana Dražović Ilić je širokom spektru publike najprepoznatljivija po dizajnu unikatnih tepiha. Od stvaranja kompozicija, kojima inovira neizbežne površine svakodnevnog životnog prostora koje nam daju potporu da stojimo, po kojima hodamo, na kojima ponekad i sedimo, ležimo i naravno, na koje nam se pogled spušta kad god ne gledamo pravo ispred sebe, kroz prozor ili u ekrane, do prostornih kompozicija u koje možemo da uronimo raznovrsnim metodama koje nam umetnica nudi.

Foto: Promo/Dragana Dražović IlićOvog puta, u skladu sa svojim permanentnim istraživanjem i razvijanjem, Dragana DražovićIlić je zašla dublje u tajne koje mnogima ostaju skrivene jer niti žele da tamo provire, niti imaju mogućnost da otkriju taj svet. Ispod tepiha, ovog puta, Dragana Dražović Ilić pronalazi i oblikuje jedan istinski zanemaren i skriven svet. Raznovrsnim pristupima, formama i odnosima umetničkih znakova i tehnologija, delujući na mnoga naša čula, uključujući nas u nekolike interaktivne igre, vodi nas na putovanje tajnim svetovima ka neočekivanim lepotama. - napisao je o njenom delu mentor dr um. Ivan Pravdić

Foto: Promo/Dragana Dražović IlićTakođe je dodao da je Dragana izuzetno talentovana umetnica sa istančanim osećajem za improvizaciju: -Svojim ogromnim talentom, prefinjenim umetničkim osećajem te istančanim i neumoljivim kreativnim improvizacijama, učinila je da sadržaje kojih se gadimo i gnušamo, koje izbegavamo i potiskujemo, posmatramo kao dražesne i privlačne. I u tome je tajna znanja i veštine velike umetnice! Čak i kad uzima da radi sa otpacima, viškom, škartom, prašinom…ona u svemu tome otkriva i prezentuje estetsku dominantu, skladnost i duboki osećaj lepog.

Dragana Dražović Ilić stvara kao priroda: neobuzdano, raznovrsno, bogato asocijacijama, oblicima, nijansama, relacijama, detaljima. 

Iz njene prirode proizilazi sva kreativna snaga i veštine kojima nas je i na ovoj izložbi iznenadila i učinila da i u beznačajnom i efemernom prepoznamo potencijal umetnosti koju Dragana Dražović Ilić zna, može i ume da prezentuje na jedinstven i samosvojan način. - Dodaje Pravdić. 

Dragana Dražović Ilić

Dragana Dražović Ilić rođena je u Raški 1971. Srednju Umetničku školu završila je u Nišu. Diplomirala je na Odseku za dizajn tekstila, a magistrirala na Odseku za zidno slikarstvo, tapiseriji, na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Samostalno je izlagala više puta.

Foto: Promo/Dragana Dražović IlićUčestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim kolektivnim izložbama, sajmovima i likovnim kolonijama. Dobila je brojne nagrade iz oblasti umetnosti i dizajna

-Zlatni ključ na 40. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u
Beogradu, za kolekciju unikatnih tepiha
-U ritmu, Plaketa 46. Majske izložbe ULUPUDS-a, u Beogradu, za prostornu instalaciju U ritmu kiše

-Velika nagrada 51. Majske izložbe u Beogradu za svetlosno- zvučnu instalaciju Book of dust,
-Plaketa na 24. Bijenalu tapiserije u
Beogradu za video instalaciju Izvan - Dosanjani san.

Osnovala je studio za dizajn i izradu unikatnih tepiha, a radila je kao modni kreator i profesor. Članica je Organizacionog odbora Raških duhovnih svečanosti, kao i Veća priznanja Stefan Prvovenčani. Bavi se istraživanjem različitih disciplina kroz umetnost, koje koristi za stvaranje višemedijskih dela, prostornih i audiovizuelnih instalacija.

Draganini radovi zaista ostavljaju bez daha i njenu izložbu definitivno vredi posetiti!

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR