Glas Javnosti

DOGOVOR GRADA, BEOGRADSKOG SAJMA I IZDAVAČA OKO SAJMA KNJIGA: Manifestacija ipak u oktobru?

Kultura
Autor: Glas javnosti

Zaključak je jučerašnjeg sastanka predstavnika Grada, Sajma i izdavača je da ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, 65. Beogradski sajam knjiga biće održan u tradicionalnom terminu, od 23. oktobra.

Prethodni predlog bio je da se Sajam održi od 11. do 19. septembra, ali je kompromisni dogovor usledio je posle najave tri najveće asocijacije izdavačkih kuća da ne mogu da prihvate novi termin.

- U ime Grada Beograda predložio sam izdavačima da se Sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 23. oktobra. Ponudio sam da Grad subvencioniše deo zakupa štandova izdavačima imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije kovida 19, a predložiću Ministarstvu kulture da i oni učestvuju u subvencionisanju zakupa - izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, po završteku sastanka.

Zamenik gradonačelnika najavio je i da će Grad na sledećoj sednici Skupštine u Odbor Sajma knjiga imenovati jednog člana koji će predstavljati izdavače, što je bio i jedan od predloga izdavačkih kuća.

- Izdavači su svesni da je moguće da Sajam knjiga ne bude održan ukoliko se u oktobru pogorša epidemiološka situacija - naglasio je Vesić, a prenele Novosti.

 

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić kaže da je veoma zadovoljan postignutim dogovorom:

- Odlična je vest da je Grad spreman da pomogne izdavačima. Sada je na nama da vidimo kako će naše članstvo reagovati, pri tome, svesni smo i rizika zbog epidemije- rekao je Papić, a perenele Novosti.

Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Zoran Hamović kaže.

- Konačnu odluku donećemo posle konsultacija sa svim našim članovima, što će biti vrlo brzo, za dan, dva - kaže Hamović.

 

Sastanku su prisustvovali i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma.

Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja oglasila se pre jučerašnjeg sastanka poručivši da je uputila pismo direktorki Beogradskog sajma Danki Selić i podržala predloge tri izdavačke asocijacije.

- U čvrstom uverenju da je zajednički cilj da manifestacija po kojoj su i Beograd i Srbija prepoznatljivi, bude što uspešnija i za izdavače i za posetioce, Gojkovićeva je pozvala Beogradski sajam da prihvate iznete predloge izdavača - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR