Glas Javnosti

DODELJENA NINOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: Priznanje Danici Vukićević za roman "Unutrašnje more"

Kultura
Autor: Glas javnosti/Kurir

Ninova nagrada za roman godine pripala je Danici Vukićević za roman "Unutrašnje more".

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorćijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović na završnoj sednici održanoj 23. januara 2023. godine odlučio je da Ninovu nagradu za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini, dodeli delu "Unutrašnje more", autorke Danice cukićević u izdanju Nojzac.

Za nagrađeni roman glasali su Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

Za roman "Koljka i sašenjka" Uglješe Šajtinca (Arhipelag) glasala je Marija Nenezić, a za roman "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića (Fabrika knjiga) glasao je Teofil Pančić.

Roman Danice Vukićević formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta.

U najužem izboru (po redosledu pristizanja) za Roman godine bili su:

Danica Vukićević: "Unutrašnje more" (Nojzac)
Milan Tripković: "Klub istinskih stvaralaca" (Fabrika knjiga)
Goran Petrović: "Papir sa vodenim znakom" (Laguna)
Mirjana Drljević: "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" (Booka)
Uglješa Šajtinac: "Koljka i Sašenjka" (Arhipelag)
Marijana Čanak: "Klara, Klarisa" (Bulevar books)

Književnik Goran Petrović važio je za prvog favorita, a prošle nedelje je za svoje delo već nagrađen priznanjem Beogradski pobednik, a dobio je i Ninovu nagradu 2000. godine za roman "Sitničarnica Kod srećne ruke".

Uglješa Šajtinac našao se u najužem izboru 2011. s knjigom "Sasvim skromni darovi", dok Milan Tripković ulazi u finalnu konkurenciju sa svojim drugim objavljenim romanom.

Danica Vukićević, Mirjana Drljević i Marijana Čanak s prvencima (kuriozitet je da je Drljevićevoj ovo ujedno i prva objavljena knjiga).

Ninova nagrada kritike za roman godine, predstavlja najprestižnije priznanje u Srbiji, a dodeljuje se od 1954. godine.Tokom tog perioda dodeljivana je piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije, a posle raspada države srpskim piscima.

Nagrada je prvi put dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman "Koreni". Jedini trostruki laureat bio je Oskar Davičo, koji je ujedno i jedini laureat koji je nagradu dobio dve godine za redom: "Beton i svici" (1956), "Gladi" (1963) i "Tajne" (1964).

Za ovu nagradu su vezane brojne kontroverze, a priznanje su do sada vratila dva laureata:

Danilo Kiš je 1978. vratio nagradu dobijenu 1972. za roman Peščanik zbog optužbi da je njegova zbirka pripovedaka "Grobnica za Borisa Davidoviča" plagijat.

Milisav Savić je 1992. vratio nagradu dobijenu 1991. za roman "Hleb i strah" zbog objavljivanja u NIN-u teksta "Strava" Momčila Selića, u kojem je jedan od negativnih junaka pisac koji je upravo dobio NIN-ovu nagradu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR