Glas Javnosti

DECENIJA OD ODLASKA OLIVERE MARKOVIĆ: Glumila je i pevala SRCEM I DUŠOM! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Navršilo se deset godina otkako nas je napustila Olivera Marković, jedna od najvećih srpskih glumica svih vremena.

Glumom se aktivno bavila 60 godina i za to vreme se pojavila u više od 100 filmova i 40 TV serija. Slavu je stekla već početkom 1950-ih ulogama u pozorišnim predstavama Mačka na usijanom limenom krovu Tenesi Vilijamsa i Lov na veštice Artura Milera.

Jedna od Oliverinih najpoznatijih uloga je „Tetka” u filmovima Balkan ekspres, Balkan ekspres 2, kao i istoimenoj TV seriji. Poznata je i po filmovima: Kozara, Sibirska ledi Magbet, Tito i ja, Sabirni centar, Mrtav `ladan, Mali svet i Službeni položaj za koji je nagrađena Zlatnom arenom.

U periodu od kraja 1980-ih do početka 2000-ih pojavljivala se u serijama Siniše Pavića, Bolji život, Srećni ljudi i Porodično blago. Publika je ipak najviše zavolela njenu ulogu Angeline Savić u Otvorenim vratima.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by » Бољи Живот « (@serija.bolji.zivot)

Rođena je kao Olivera Đorđević. Imala je samo devet godina kada je u Niškoj Banji osnovala „pozorišnu grupu“ u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, autor tekstova i upravnica.

Olivera je završila Drugu žensku gimnaziju, a nakon toga upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu na kom je apsolvirala. U međuvremenu, 1948. upisala je i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na kom je diplomirala 1952. u klasi profesora Mate Miloševića.[

Bila je član Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine. Tokom karijere ostvarila je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova. Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost 1972. i Klara 1978. godine.

Bila je i poznata pevačica, naročito ruskih romansi.

Oliverin sin Goran Marković je filmski i pozorišni režiser. Njen prvi suprug i otac Gorana je glumac Rade Marković. Drugi suprug joj je takođe bio glumac Dušan Bulajić. Umrla je u Beogradu, 2. jula 2011. godine, u 87. godini života. Sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR