Glas Javnosti

DANI TURSKOG FILMA U BEOGRADU : Ulaz besplatan, filmovi su titlovani na srpski (REPERTOAR)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Manifestaciju organizuju Asocijacija za kulturu, umetnost i obrazovanje Rumeli iz Istanbula i Balkan Panorama Film Festival iz Izmira

Povodom stogodišnjice Republike Turske, u Domu omladine Beograda će od 11. do 15. septembra 2023. biti održani Dani turskog filma.

Manifestaciju organizuju Asocijacija za kulturu, umetnost i obrazovanje Rumeli iz Istanbula i Balkan Panorama Film Festival iz Izmira.

U okviru Dana turskog filma biće prikazano 14 ostvarenja novije turske produkcije (2022. i 2023. godina), ovenčanih nagradama. U pitanju su domaće premijere filmova koje publika u Srbiji neće imati priliku da pogleda na drugom mestu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a filmovi su titlovani na srpski.

Besplatne propusnice se preuzimaju jedan sat pre početka projekcije filma na info pultu u centralnom holu Doma omladine Beograda. Broj propusnica je ograničen. Jedan posetilac može preuzeti najviše četiri besplatne propusnice za jednu projekciju. Propusnice se dele do popunjenosti kapaciteta sale.

Publika će nakon projekcija filmova moći da učestvuje u razgovoru sa glumcima, rediteljima i producentima iz Turske.

Među gostima manifestacije biće glumac Inanć Konukću, svetski proslavljen ulogom u seriji „Behzat C.“, koji će posle projekcije filma „Čisto belo“ (Bembeyaz) učestvovati u razgovoru sa publikom.

Jedna od najznačajnijih turskih glumica Emel Goksu, koja je uloge ostvarila u proslavljenim serijama kao što su „Ferhunde Hanimlar“, „Bizim Evin Haleri“, „Moja majka“ i „Porodica“ (Aile) – trenutno je jedna od najgledanijih u Turskoj, biće takođe gošća u Domu omladine. Publika manifestacije videće je u ostvarenju „Hodnik“ (Koridor), u kom tumači glavnu ulogu Mujeser, a posle projekcije filma imaće priliku da se druži sa njom.

Numan Čakir, koga publika poznaje po ulozi Tekina u seriji „Za mog sina“, kao i po serijama „Srce mafije“, „Za moje kćeri“, „Nevolja“ i, trenutno veoma gledane, „Sudbina“ razgovaraće sa posetiocima povodom filma „Zemlja“ (Toprak) u kojem tumači glavnu ulogu. Pored Nuri Bilge Džejlana, jedan od najnagrađivanijih i najpriznatijih turskih reditelja u svetu nesumnjivo je Semih Kaplanoglu, čiji će najnoviji film „Predanost: Hasan“ biti prikazan u Beogradu.

Biće održana dva okrugla stola na kojima će se ozbiljno razmotriti načini finansiranja filmova i TV serija, kako u Srbiji tako i u Turskoj, kao i eventualni projekti u saradnji. Okrugli stolovi biće otvoreni za publiku. Moderator oba okrugla stola biće filmski reditelj i redovan profesor filmske režije iz Turske Sali Saliji – Sallini.

Dani turskog filma 2023. – program

Ponedeljak, 11. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 17.00

ORAHOVO DRVO

Originalan naziv: Ceviz Ağacı
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 118 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Fajsal Sojsal

Uloge: Serdar Orćin, Sezin Akbašogullari, Riza Akin, Šebnem Dilligil, Kubra Kip, Murat Mahmutjaziđioglu

Sinopsis: Hajati je pisac čiji se brak raspada u momentu kada je njegov talenat pisanja udario o dno. Opsednut je oživljavanjem drveta osušenog oraha u bašti svoje majke. Kako se udubljuje u prošlost i uzrok smrti svog oca tako se njegova usamljenost produbljuje. Iako zna da je njegova supruga Japrak u vezi sa nekim drugim, ne može da pokaže ozbiljnu reakciju zbog svoje cinične i pasivne ličnosti. Kada sve krene naopako, upoznaje Serap, verenicu svog bliskog prijatelja. Serap ga podseća na devojku u koju se nekada zaljubio i počinje Hajatija da inspiriše da piše. U međuvremenu na drvetu oraha počinju da se stvaraju pupoljci. Nakon smrti majke i bekstva njegove žene sa nekim drugim Hajati počinje da gubi kontrolu. Napušta grad nakon požara u njegovoj kući. Nekoliko dana kasnije, policija pronalazi telo spaljene žene u jezeru. Optuže ga za ubistvo svoje žene. Uprkos tome što je nevin on prihvata optužbu.

Ponedeljak, 11. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 19.00

ZAUSTAVITE DUNAV I SKAZALJKE STARE

Originalan naziv: Tuna Nehrini ve Eski Yelkovanları Durdurun
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 64 min.
Žanr: Dokumentarni
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Sali Saliji – Sallini

Uloge: Rade Šerbedžija, Vlatko Stefanovski, Bane Krstić, Dženan Lončarević, Jovan Adamov, Djordje Čavić, Zoran Bugarski – Brica, Branko Jovanović – Bako, Ratko Šoć

Sinopsis: Na severu Srbije se nalazi Autonomna pokrajına Vojvodina, koja je poznata po plodnoj zemlji i beskrajnim ravnicama. U Vojvodini već vekovima u miru zvanično živi oko 2 miliona stanovnika i 25 različitih nacij. Zajedničko obeležje i element koji objedinjuje sve ove nacionalne i verske različitosti je tamburaška muzika. Tamburica je instrument koji je nesumnivo jedan od najbitnijih simbola Vojvodine. Poreklo ovog instrumenta, koji se svira u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji i drugim okolnim zemljama, datira još iz Otomanskog carstva. Tačnije tamburica je izmenjena i lokalizovana verzija instrumenta koji se zove „tambur“ i koji se svirao u Otomanskom carstvu. Pošto ovaj film govori o Vojvodini, tamburici, tamburaškoj muzici i Tamburica festu, koji je nagrađen za najbolji etno muzički festival u Evropi, on ustvari oličava zajedničko nasleđe različitosti.

Ponedeljak, 11. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 21.00

HEROJ U MENI

Originalan naziv: İçimdeki Kahraman
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 83 min.
Žanr: Drama, Fantastični
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Sinan Sertel

Uloge: Ahmet Melih Yilmaz, Ulvi Kahyaoglu, Oyku Naz Altay, Benian Donmez, Mustafa Konak

Sinopsis: Kahramana, šestogodišnjeg dečaka, otac je ubedio da je superheroj. Okrivljujući sebe za očevu nesrećnu smrt, Kahraman planira da otkrije svoje supermoći i vrati oca. U međuvremenu prođe mnogo godina, Kahraman je napunio 24 godine ali još uvek nije otkrio svoje supermoći. Kahraman u međuvremenu upoznaje jednog misterioznog čoveka i kreće na veliko putovanje.

Utorak, 12. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Sala Amerikana)
Vreme: 17.00

ČISTO BELO*

Originalan naziv: Bembeyaz
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 97 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Neđip Ćaghan Ozdemir

Uloge: Eđe Ćešmioglu, Mert Firat, Inanć Konukću, Erdem Kajnarđa, Arin Kušaksizoglu, Kubilaj Tunćer

Sinopsis: Vural (u srednjim 30-im godinama) živi u religioznoj porodici, oženjen je i ima decu. Sa ocem vodi fotografsku radnju koja se nalazi preko puta američkog konzulata. Vural, koji svom sinu uvek govori o vrlinama moralnosti i veruje da Alah sve posmatrai vidi, ima tajnu koju krije od svih.

*VAŽNA NAPOMENA: Posle projekcije filma biće obavljen razgovor sa glumcem Inanćom Konukćijem.

Utorak, 12. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Sala Amerikana)
Vreme: 19.00

ERGELA*

Originalan naziv: Hara
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 99 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Atalaj Tašdiken

Uloge: Serkan Erđan, Nehir Erdogan, Dolunaj Sojsert, Zejnep Erkekli, Arda Gunler, Isabela Hedok, Hasan Šahinturk

Sinopsis: Beste odrasta uz konje jer joj je otac veterinar. Međutim, novi gazda farme odlučuje da zatvori farmu i konji poşnu da se prodaju jedan po jedan. U ovom za nju teškom periodu, njeni roditelji takođe odlučuju da se razvedu. Mlada devojka pokušava da prevaziđe težak period kroz koji prolazi prodajom svog voljenog konja Turagaja s jedne strane i odlukom njenih roditelja za razvod sa druge strane.

*VAŽNA NAPOMENA: Posle projekcije filma biće obavljen razgovor sa rediteljem Atalajom Tašdikenom.

Utorak, 12. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Sala Amerikana)
Vreme: 21.00

PREDANOST: HASAN

Originalan naziv: Bağlılık: Hasan
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 147 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Semih Kaplanoglu

Uloge: Umut Karadag, Filiz Bozok, Gokhan Azlag, Ajše Gunjuz Demirđi, Mahir Gunširaj

Sinopsis: Uzgajivač jabuka Hasan saznaje da energetska kompanija planira izgraditi toranj na njegovoj zemlji. Odlučuje tome stati na kraj pa čak i na štetu prijatelja i komšija. Kada ga odaberu za hodočašće u Meku, Hasan počinje da se suočava sa vrednostima na kojima je izgradio svoj život I postupcima koje je počeo da preduzima.

Sreda, 13. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Klub)
Vreme: 10.00

OKRUGLI STO: FINANSIRANJE FILMOVA I TV SERIJA U TURSKOJ I SRBIJI

Učesnici:

Faruk Güven (direktor filmske produkcije Turske Radio Televizije)
Ivan Karl (direktor Filmskog centra Srbije)
Yamaç Okur (producent, poducentska kompanija Ay Yapım)
Darko Bajić (reditelj, professor na FDU, Beograd)
Rade Vojnović (posebni savetnik ministra kulture Republike Srbije)

Moderator: Sali Saliji – Sallini (Redovni profesor na Univerzitetu Trakya u Jedrenu, direktor i osnivač Balkan Panorama Film Festivala)

Sreda, 13. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Klub)
Vreme: 12.00

OKRUGLI STO: MOGUĆNOSTI MEĐUSOBNE SARADNJE TURSKE I SRPSKE FILMSKE I TV INDUSTRIJE

Učesnici:

Jasmina Lakobrija (direktorka sektora za produkciju i prodaju igranog sadržaja Telekoma Srbija)
Serdar Đan (direktor Distributerske Kompanije MARS Dağıtım)
Igor Turčinović (direktor PFI Studios)
Atalay Taşdıken (reditelj, Poducentska Kompanija AT Yapım)
Dragan Jeličić (direktor filmskog programa Pink International Company)
Darja Bajić Božović (producentkinja, Magic Line filmska kompanija)
Moderator: Sali Saliji – Sallini (Redovni profesor na Univerzitetu Trakya u Jedrenu, direktor i osnivač Balkan Panorama Film Festivala)

Sreda, 13. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 17.00

ŽIVOTNI VEK JEDNE PAHULJE

Originalan naziv: Bir Kar Tanesinin Ömrü
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 110 min.
Žanr: Drama, Romantika
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Kazim Oz

Uloge: Sema Gultekin, Ismail Zagros, Munirüan Đindoruk, Đezmi Baskin, Omur Arpaci

Sinopsis: Poslednjih dana jeseni u Trabzonu pada sneg više nego ikada i putevi su zatvoreni. Miase i Adar, koji iako idu u istu školu, nikada se ranije nisu sreli. Sretnu se tog dana dok čekaju autobus koji kasni na autobuskoj stanici. Zaljubljuju se na prvi pogled. Miase, ćerka turske porodice iz Trabzona, i Adar, sin kurdske porodice iz Hakarija, beže sa nastave, sastaju se svaki dan, šetaju satima i imaju romantičnu ljubavnu vezu koja traje trideset i jedan dan. Adar nestaje u novogodišnjoj noći. Miase želi da pronađe Adara i zato kreće u Tunđeli. Ovaj film govori o Miaseinoj potrazi za ljubavlju u Tunđeliju tokom nedelju dana. Njenim usponima, padovima i tužnoj i slomljenoj ljubavi koji sneg polako pokriva tih dana dok neprestano pada.

Sreda, 13. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 19.00

HODNIK*

Originalan naziv: Koridor
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 74 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Erkan Tahušoglu

Uloge: Emel Goksu, Ajše Demirel, Elif Urse

Sinopsis: Film je fokusiran na priču o dve sestre starijih godina koje moraju da žive zajedno a imaju veoma različite karaktere jedna od druge. Dve sestre ne uspevaju da uspostave dobre odnose ni međusubno a ni sa onima koji ih okružuju. Sestre padaju u očaj, počinju neprestano da se svađaju i nanose štetu jedna drugoj.

*VAŽNA NAPOMENA: Posle projekcije filma biće obavljen razgovor sa glumicom Emel Goksu.

Sreda, 13. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 21.00

VUK

Originalan naziv: Börü
Godina proizvodnje: 2018.
Trajanje: 119 min.
Žanr: Akcioni, Triler, Ratni
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Đan Emre, Đem Ozuduru

Uloge: Serkan Ćajoglu, Murat Arkin, Ahu Turkpenće, Emir Benderlioglu, Đan Nergis, Mesut Akusta

Sinopsis: Vuk (Börü) je najelitniji borbeni tim jedinice za specijalne operacije policije a film govori o tome šta su sve preživeli u noći 15. Jula 2016. godine. Tim je formiran okupljanjem najelitnijih vojnika i ne postoji zadatak sa kojim oni ne mogu da se izbore. Ovi usamljeni heroji sa velikom ljubavlju prema svojoj domovini, proživeće noćne more nakon što je njihov štab, Odeljenje za specijalne operacije, bombardovan u noći 15. jula. Uprkos svim poteškoćama ii nemogućnostima, borbeni tim Vuk će izvršiti herojska dela koja će bukvalno promeniti tok istorije Turske.

Četvrtak, 14. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 17.00

ZAUSTAVITE DUNAV I SKAZALJKE STARE

Originalan naziv: Tuna Nehrini ve Eski Yelkovanları Durdurun
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 64 min.
Žanr: Dokumentarni
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Sali Saliji – Sallini

Uloge: Rade Šerbedžija, Vlatko Stefanovski, Bane Krstić, Dženan Lončarević, Jovan Adamov, Djordje Čavić, Zoran Bugarski – Brica, Branko Jovanović – Bako, Ratko Šoć

Sinopsis: Na severu Srbije se nalazi Autonomna pokrajına Vojvodina, koja je poznata po plodnoj zemlji i beskrajnim ravnicama. U Vojvodini već vekovima u miru zvanično živi oko 2 miliona stanovnika i 25 različitih nacij. Zajedničko obeležje i element koji objedinjuje sve ove nacionalne i verske različitosti je tamburaška muzika. Tamburica je instrument koji je nesumnivo jedan od najbitnijih simbola Vojvodine. Poreklo ovog instrumenta, koji se svira u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji i drugim okolnim zemljama, datira još iz Otomanskog carstva. Tačnije tamburica je izmenjena i lokalizovana verzija instrumenta koji se zove „tambur“ i koji se svirao u Otomanskom carstvu. Pošto ovaj film govori o Vojvodini, tamburici, tamburaškoj muzici i Tamburica festu, koji je nagrađen za najbolji etno muzički festival u Evropi, on ustvari oličava zajedničko nasleđe različitosti.

Četvrtak, 14. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 19.00

ZEMLJA*

Originalan naziv: Toprak
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 106 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Sevgi Hiršhojzer

Uloge: Numan Ćakir, Burak Aydin, Emine Anil, Serpil Arik, Mustafa Arhan, Sidar Baran

Sinopsis: Od smrti svoje porodice, Burak živi sa stricem Džemilom i bakom na selu. Članovi porodice pokušavaju da zarade za život prodajom nara. Dok porodica pokušava da preživi na ovaj način, Burak pokušava da se upiše na fakultetu u gradu. Sa neočekivanom bolešću svoje bake, i Burak i Džemil su suočeni sa odlukama koje će promeniti tok njihovih života.

*VAŽNA NAPOMENA: Posle projekcije filma biće obavljen razgovor sa rediteljkom Sevgi Hiršhojzer i glumcem Numanom Ćakirom.

Četvrtak, 14. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 21.00

OVDE JE SVE MED I MLEKO

Originalan naziv: Buralar Güllük Gülistanlık
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 95 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Ćaglar Ćetin Ajše

Uloge: Ćaglar Ćetin Ajše, Doğan Bekdogdu, Šenay Ajdin

Sinopsis: Kagan, koji je sanjao da postane pisac dok je bio na univerzitetu, sada je profesor na odseku za poslovnu administraciju u malom gradu. Odavno nije pisao. Njegov monotoni život se menja iznenadnom posetom njegovog prijatelja Burćina, kojeg godinama nije video. Kagan ne može da razume ovu iznenadnu posetu svog starog prijatelja i oseća da se iza Burćinovog ćutanja krije neka tajna. Burćin pokušava da podstakne Kagana da prepiše. Dok mu se Kagan opire, kroz svoje snove počinje da shvata da želi Burćina. Napetost između njih počinje da eskalira od momenta kada im se pridruži i jedna žena.

Petak, 15. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 17.00

BORBA PETLOVA

Originalan naziv: Horoz Dövüşü
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 87 min.
Žanr: Drama
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Madžid Panahi

Uloge: Ahmet Melih Yilmaz, Gonđa Vuslateri, Mehmet Usta, Serkan Kuru, Nilaj Erdonmez, Leman Kurtđan

Sinopsis: Dve godine nakon bekstva iz zatvora ISIS-a u Mosulu, život nekada uspešnog turskog ratnog fotografa i dalje je u haosu. Suočen je sa bivšim mučiteljem koji krije tajnu mnogo veću i opasniju od bilo koje terorističke zavere.

Petak, 15. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 19.00

DOBA NESTRPLJIVOSTI*

Originalan naziv: Sabırsızlık Zamanı
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 94 min.
Žanr: Komedija
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Ajdin Orak

Uloge: Mirza Zarg, Mirhat Zarg, Ištar Gokseven, Pelin Batu, Feride Ćetin, Ali Sećkiner Aliđi, Riza Sonmez

Sinopsis: Doba nestrpljivosti je borba dvojice braće koji žive u siromašnom predgrađu pretoplog grada Dijarbakira da uđu u bazen luksuznog kompleksa zgrada koji se nalazi u neposrednoj blizini njihovog kraja. Za ova dva brata u školi počinju nevolje zbog problema sa bazenom a bazen polako postaje opsesija u njihovim životima. Njihovu želju ne smiruje čak ni plastični bazen koji su kupili od novca koji si sakupljali. Na jednom kraju bazena stoji obezbeđenje sa palicom u ruci, a na drugom dva brata… Moraće po svaku cenu da uđu u bazen, ali ima nešto što su zaboravili.

*VAŽNA NAPOMENA: Posle projekcije filma biće obavljen razgovor sa rediteljem Ajdin Orakom.

Petak, 15. septembar 2023.

Mesto: Dom omladine Beograda (Velika sala)
Vreme: 21.00

DRŽAVNI STAN

Originalan naziv: Locman
Godina proizvodnje: 2018
Trajanje: 90 min.
Žanr: Drama, Porodični
Titl: Srpski / Engleski
Režija: Šukru Alaćam

Uloge: Aliđan Juđesoj, Jeliz Kuvanđi, Sedef Aakalin, Nisa Sofija Aksongur, Ilber Ujgar Kaboglu, Nergis Ćorakći

Sinopsis: Godina je 2000. Ugur minibusom ide kući u Samsun. Na radiju svira popularna pesma iz osamdesetih. Ugur se vraća u vreme kada je njegova ćerka Berak pevala ovu pesmu. Ugur je postao mašinista u Sivasu, 1980. godine svojoj ženi Handan kaže da su ga prebacili u Divrigi i imenovali za šefa skladišta i da moraju da se presele. Oni za to steknu pravo na državni stan i to ih veoma oraduje. Međutim komšije govore Handanu veo loše o Alevitima koji žive u Divrigiju, što nju jako zabrine. Kada odu u Divrigi, imaju problema jer državni stan u kome trebaju boraviti još nije ispražnjen a ne mogu da nađu drugi smeštaj i počinju da žive u vagonu za pomoć. Handan je nesrećna zbog ovakvog stambenog rešenja i prisustvom komšija Alevita. Kada se posle par meseci stanovanje u vagonu za pomoć isprazni državni stan u koji treba da se usela, događaji koji su se u međuvremenu razvili odvode ih u potpuno drugu tačku u životu.

Glas javnosti /  O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR