Glas Javnosti

Da li je stvarno pronađena grobnica Svetog Nikole

Kultura
Autor: Glas javnosti

U podu drevne crkve u antalijskom gradu Demre pronađen je grob u kojem, veruju arheolozi, počiva poznati svetac

Grobnica Svetog Nikole pronađena je nedavno u podu crkve koja nosi ime ovog sveca u gradu Demre u antalijskom okrugu, tvrde turski arheolozi, a ovu vest preneli su mnogi svetski mediji. Naime, stručnjaci već nekoliko godina rade na ispitivanju ovog lokaliteta. Utvrđeno je da se ispod crkvenog zdanja nalazi još jedna crkva, a tek pre izvesnog vremena arheolozi su pronašli mozaik i kameni pod ispod kojeg su otkrili i grobnicu za koju veruju da je poslednje počivalište čuvenog sveca.

„Prva crkva je potopljena izdizanjem Sredozemnog mora, a nekoliko vekova kasnije podignuta je nova crkva iznad nje. Sada smo stigli do ostataka starije crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola”, rekao je za tursku novinsku agenciju Demiroren Osman Eravsar, šef pokrajinskog odbora za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji.


Originalni temelj drevne Crkve Svetog Nikole, za koju se veruje da je stara više od 1.600 godina, pronađen je 2017. godine i ubrzo su istraživači pomoću specijalnih elektronskih uređaja otkrili praznine između poda i tla. Tim arheologa je proteklih pet godina istraživao ovaj lokalitet, a u poslednje vreme eksperti su uklanjali pod crkve posebnom tehnikom kako se ne bi oštetio. Prošle sedmice arheolozi su objavili da veruju da su ispod poda drevne bogomolje pronašli grob Svetog Nikole, ali za sada se ne zna da li se tu nalaze posmrtni ostaci.

Istraživači sada veruju da je Sveti Nikola, posle smrti 343. godine nove ere, bio sahranjen u crkvi u Demreu, gde je vekovima počivao.

Ovo otkriće sigurno će otvoriti veliku polemiku između eksperata širom sveta jer se mošti zaštitnika moreplovaca od 11. veka nalaze u italijanskom gradu Bari, gde su ih 1087. godine iz turske oblasti u svoju zemlju preneli italijanski mornari. Sada, međutim, arheolozi koji su radili na iskopinama u antalijskoj oblasti sugerišu da ove mošti možda ne pripadaju poznatom svecu, već anonimnom svešteniku.


Inače, vizantijska crkva podignuta na drevnim temeljima bila je bogomolja pravoslavnih hrišćana između 5. i 12. veka i okružena je statuama Svetog Nikole. Ovaj objekat dodat je na listu svetske baštine Uneska 1982. godine.

Sveti Nikola, koji je živeo na teritoriji današnje Turske između 270. i 343. godine nove ere, bio je hrišćanski episkop Mire u četvrtom veku. Iako je ostalo malo podataka o njegovom životu, bio je poznat po čudima za koja su pristalice tvrdile da ih je pravio, kao i po velikodušnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR