Glas Javnosti

Čuvena slika Uriša Predića 28. juna u Muzeju grada Beograda

Kultura
Autor: Glas javnosti

Na Vidovdan, 28.juna, u Konaku knjeginje Ljubice moći će da se vidi jedna od najpoznatijih slika srpske istorije, čuvena "Kosovka devojka" Uroša Predića(1857-1953).

Ova ikonična slika,čuva su u Muzeju grada Beograda, i ovo je retka prilika da se nađe pred posetiocima. Sliku "Kosovka devojka" poručilo je Kolo srpskih sestara: nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija Urošu Prediću poslužila je istoimena narodna pesma, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.


Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje i s obzirom da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, može se tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka. Na taj način, Predić je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, dok je u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao srpski narod i njegove patnje u ratu.

Ubrzo posle nastanka stekla je veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe. Otkupljena je od knjižarskog preduzeća "Polet" 1940. godine i od tada se čuva u Muzeju grada Beograda.

Glas javnosti/V02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR