Glas Javnosti

ČOVEK KOJI JE PREŽIVEO LOGOR I GOLI OTOK: Talentu Vlaste Velisavljevića se divio i Crnjanski (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Vlastimir Vlasta Velisavljević bio je i srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski i filmski glumac, a u svojoj višedecenijskoj karijeri igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija.

Vlasta je 1948. godine je bez problema upisao Akademiju pozorišnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića. U toj prvoj klasi novoosnovane Pozorišne akademije studirali su Olivera Marković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Olgica Stanisavljević, Maja Belović, Predrag Pepi Laković, Bosiljka Boci, Danica Aćimac i drugi.

Glumčev otac Milan Velisavljev je bio ložač, poreklom iz Novog Bečeja, koji je prezimenu dodao "ić" pošto se doselio u Srbiju. Majka Angelina Gina bila je domaćica i umrla je vrlo mlada, tako da je otac igrao važnu ulogu u Vlastinom odrastanju. Ipak, njegov otac nije bio najsrećniji kada mu je sin rekao čime želi da se bavi, ali je promenio mišljenje kada ga je video na sceni. To je bio veoma emotivan trenutak, a Vlasta kaže da je nakon završetka predstave njegov otac zaplakao.


Vlasta Velisavljević je glumom počeo da se bavi mnogo pre zvaničnog upisivanja na Akademiju, već 1938 u Narodnom pozorištu na sceni Manježa, gde je tada bilo Roda pozorište koje je vodila Margita Gita Predić, ćerka komediografa Branislava Nušića.

Čuveni srpski glumac je 1943. godine bio uhapšen i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, u kome je bio primoran da obavlja fizičke poslove. Odavde je uspeo da pobegne uz pomoć jednog od majstora u fabrici koji mu je dao nemačku propusnicu zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd. Pre Drugog svetskog rata je prodavao Politiku i tako zarađivao prvi novac. 

Nakon rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Sjedinjene Američke Države, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji. Iako njegovo ime nije u spisku zatočenika logora Goli otok, tvrdio je da je proveo i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine nakon što su kod njega pronašli ruske knjige, koje su tada bile zabranjene. Prema njegovim rečima, on nije želeo da izda kuma, koji je bio pukovnik Jugoslovenske armije, kojeg su optuživali da je staljinista.

Jednom prilikom glumac je ispričao kako ih je profesor zbog nepoznavanja književnosti i slikarstva poslao na izložbu, kako bi se upoznali sa delima srpskih slikara i priznao da je i tada bilo veoma teško i naporno studirati glumu, ali da su brzo počeli da igraju u pozorištu.

Na poslednjoj pozorisnoj predstavi na kojoj je u publici prisustvovao čuveni Miloš Crnjanski, na sceni je bio mladi glumac Vlasta Velisavljević.

Vlasta Velisavljević je umro u Beogradu 2021. u svojoj 94. godini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR