Glas Javnosti

ČOVEK KOJI JE PREŽIVEO BOMBU Momo Kapor: Večiti zagovarač LJUBAVI domaće književnosti

Kultura
Autor: Glas javnosti

Momčilo Momo Kapor bio je srpski književnik, slikar, novinar, član Cenata Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Rerpublike Srpske.

Rođen u Sarajevu 1937. godine, Momo je bio jedan od najvećih i najdarovitijih umetnika sa ovih prostora. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića sa  prosečnom ocenom 9,9.

Za vreme bombardovanja Sarajeva pala je bomba na staru tursku kuću u kojoj su se sklonili Momova majka Bojana, Kaporova baka i mali Momo. Svi su poginuli osim Moma, koga je majka zaštitila svojim telom, legavši preko njega.


Njegov stvaralački rad je obeležen veliki. brojem naslova, romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova i TV drama - Bademi s onu stranu smrti, Banket, Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda. Romani Una i Knjiga žalbi doživeli su ekranizaciju. Prevođen je na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Momo Kapor iz braka sa Anom Pjerotić ima ćerke Jelenu i Anu. O tom vremenu Ana Pjerotić kaže:

- Pisao je lako, sa radošću. Svoje prve tekstove napisao je na pisaćoj mašini Adler koju sam mu poklonila za rođendan, i na kojoj sam, kasnije, prekucala većinu njegovih tekstova. Imao je potrebu da priča o onome što piše. Nas tri smo bile njegova prva publika. To su bile njegove prve književne večeri.

Momova druga supruga, Ljiljana Kapor osnovala je zadužbinu "Momo Kapor" u novembru 2010. godine i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival „Momin krug“ koji će se tradicionalno održavati svake godine početkom septembra. Momo je preminuo u Beogradu 2010. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR