Glas Javnosti

Četiri godine bez Madžgalja

Kultura
Autor:

Na njega će ostati uspomena sjajnog glumca, muzičara koji je umeo da razveseli, a oni koji su ga poznavali kažu ''pre svega ostaće upamćen kao večiti dečak i prava ljudina''.

Marinko Madžgalj je bio srpski glumac, pevač i televizijski voditelj. Rođen je 21. avgusta 1978. godine u Beogradu, ali je veći deo detinjstva proveo u Kotoru, gde je odrastao. Diplomirao je 2000. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesorke Gordane Marić. Ostvario je brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, a bio je uspešan i kao pevač i voditelj.

U intervju za Večernje novosti, Madžgalj se prisećao uticaja bioskopa na njega kao dete, ističući jačinu utiska filma koji je bio prisutan i po nekoliko dana, a o uticaju umetnosti rekao je: "Pobrkali su se lončići. Došlo je doba kada ne smeš da poželiš da dobro naplatiš svoj rad, jer onda nisi pravi umetnik. Teško je okrenuti ćurak i sutra, recimo, otvoriti butik, ali kolege su prinuđene da i to rade, što nikako nije rešenje".

-Pozorišta će uvek biti. Drago mi je što ljudi ne sede skrštenih ruku, već počinju da rade predstave u svojoj režiji. I ja sam ih radio. Obično se kaže da su te produkcije nekvalitetne. Oni koji pokreću te priče, iz ličnog nezadovoljstva, znaju da nije tako. Opasno je suditi o tome šta jeste, a šta nije umetnost. Ovo je teško vreme za kulturu, pa svaki trud nešto znači. Možda iz njega neće proisteći delo klasične književnosti, ali biće to pošten posao koji će usrećiti zaboravljene ljude iz malih mesta- naveo je.

Marinko je bio omiljen kako među kolegama, tako i kod publike koja ga se rado seća u ulogama Čeda Velje u "Crnom Gruji", Safeta Omerovića u "Ranjenom Orlu" i mnogim drugim. Osim glumom, Marinko je bio i muzički orjentisan, a sa Ognjenom Amidžićem činio je grupu "Flamingosi" koja je iznedrila brojne hitove.

Možda i najbolje opisuju Marinka reči koje je izgovorila glumica Jelena Đokić na njegovoj komemoraciji: "Bio si život životniji od života samog".

Marinko je tog 26. marta preminuo od posledica raka pankreasa. Za opaku bolest saznao je prekasno, te je jedne večeri prevezen u KBC "Bežanijska kosa". Tamo mu je dijagnostikovan karcinom i jedan period proveo je u bolnici na lečenju.

Marinko Madžgalj je sahranjen 29. marta na Novom bežanijskom groblju uz zvuke pesama "Jedan dan života", "Mama Huanita", "Bolujem ja", "Tiho noći", "Na te mislim", "Što se bore misli moje".

U njegovu čast, Andrija Milošević, Sloboda Mićalović, Aleksandar Srećković Kubura, Milena Vasić, Igor Damnjanović, Tamara Krcunović, Jelena Stupljanin, Marko Kon i Ognjen Amidžić snimili su spot za pesmu pod nazivom "Život je lutrija".

Izvor: B92

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR