Glas Javnosti

ČAČAK NACIONALNA PRESTONICA KULTURE U 2023.GODINI : Podsticanje kulturnog razvoja i promocije tradicije

Kultura
Autor: Glas javnosti

Prestonica kulture Srbije jedan je od najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja uz podršku Vlade Republike Srbije.

Titulu Nacionalne prestonice kulture za 2023. poneo je grad Čačak. Cilj jeste podsticanje kulturnog razvoja i promocije tradicije i raznolikosti umetničkog izraza u Srbiji.

Grad Čačak sa ponosom može da ponese jednu ovakvu titulu jer je i tokom protekle dve godine strateški formirao projekte pomoći i podrške kako bi se, ne samo urbanistički, već i kulturno, izdvojio od ostalih gradova u regionu ali ih i motivisao.
- Decentralizacija kulturnih sardržaja je od izuzetnog značaja za zemlju u kojoj živimo. Ravnomeran kultirni razvoj gradova u Srbiji jeste neophodan za sve jer time pokazujemo da možemo da se merimo sa Beogradom i većim gradovima iz regiona i na taj način pokažemo da pružamo jedinstven doživaljaj svakom posetiocu - navode iz Gradske opštine.
 "Čačanska rodna" kako glasi naziv pobedničkog programa obuhvata celinu koja je osmišljena tako da na prvom mestu ima tim koji može da ga realizuje, sadržaj koji do sada niste bili u prilici da vidite i da ima institucionalnu podršku. Autentičnost koja se krije iza naziva opisuje grad Čačak i njegovu dušu - dodaju oni piše Telegraf


Kroz projekte koji su se realizovali godinama unazad i sveukupnu modernizaciju lokalne samouprave, Čačak će doživeti svoju kulturološku trasformaciju, težeći da postane savremeno mesto za život.

- Mesto na mapi koje morate posetiti i kome ćete poželeti da se vratite. Dugogodišnji rad Opštine Čačak i ulaganja prepoznata su kod mlađih generacija koje žele da ostanu u svom rodnom gradu i rastu zajedno sa njim. Od ekološkog do kulturno-umetničkog, turističkog i na kraju ekonomskog razvoja grad će otvoriti vrata svima koji žele nešto da promene i doprinesu, a sve zarad lepšeg i boljeg mesta za svakodnevni život - navode iz ove opštine.

Vidikovac na Kablaru, asfaltiranje puteva i izvođenje radova na izgradnji Prirodnjačkog centra, samo su deo projekata predviđenih za narednu godinu.

- Ne smemo zaboraviti ni predeo izuzetnih odlika, Ovčarsko-kablarsku klisuru koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim kao i skriveni biser prirode Ovčar banju - zaključuju oni.

Poznati predeo "Srpska Sveta Gora" sa deset manastira i dva sveta mesta okruzen šumama, stenama i vodom, zahvaljujući planiranim investicijama za izgradnju puteva teži da postane jedna od najposećenijih turističkih atrakcija za sve generacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR