Glas Javnosti

Bonton u muzeju: Kakvo ponašanje je poželjno u ustanovi kulture

Kultura
Autor: Glas javnosti

Pravila lepog ponašanja, oduvek su bila najrigidnija u ustanovama kulture poput pozorišta, galerija i muzeja.

Razlog tome je, s jedne strane, ekskluzivni status visoke kulture i umetnosti, kojoj je vrlo često u istoriji, mogla da ima pristup samo elitni deo društva, što možemo videti kroz primer muzeja Ermitaž, koji je do XIX veka bio zatvoren za širu javnost. 

S druge, pravila bontona u muzeju imaju čisto praktičnu, protekcijsku ulogu, sa ciljem prezervacije izložbenog prostora i artefakata u njemu. Naime, iako se mnoga pravila bontona, u ustanovama kulture poput muzeja, često mogu smatrati suvišnim, većina istih ima svoje objašnjenje u cilju zaštite eksponata, koji su neretko od neprocenjive vrednosti i značaja. 

Važnost kulturnog sadržaja u ustanovama poput galerija i muzeja, ogleda se ne samo u bitnosti za samu instituciju, već i za državu a u mnogim slučajevima i čovečanstvo. Zbog toga, bonton u muzeju može biti od presudnog značaja za očuvanje kulturnog nasleđa, i kao takav mora biti poznat svim posetiocima i ljubiteljima kulture! 

Mi vam u nastavku teksta predstavljamo listu pravila kojih se morate pridržavati pri svakoj sledećoj poseti u muzeju, te na taj način biti odgovoran posetilac ustanove kulture i poštovalac umetnosti!

Pravila oblačenja u muzeju – zbog čega postoje neka ograničenja

Iako raskošni kaputi, bunde i perjane jakne mogu biti statusni simbol, usled čega pomislite da su poželjna garderoba za muzej – ovo nije slučaj. Naime, sva kabasta odeća vrlo je nepraktična za bezbedno razgledanje izložbe, i kao takva najstrože je zabranjena u muzeju. 

Čak i u rukama, ovi komadi odeće doprinose efektu “slona u staklarskoj radnji”, i mogu napraviti nepotrebne probleme, ne samo vama i osoblju muzeja, već i celoj umetničkoj kolekciji!

Zbog toga, pre negoli krenete u sledeću posetu muzeja, raspitajte se da li ustanova poseduje adekvatnu prostoriju za odlaganje ovako kabastih komada odeće, te na osnovu toga procenite da li je vaš odabir garderobe prikladan. 

Isto važi i za velike torbe, većih od formata A4. Pored toga što njima možete momentom nepažnje oštetiti eksponate, ovim se muzeji štite od potencijalnih krađa, te se vrlo lošim manirom smatra nošenje velikih rančeva, a u najvećem broju slučajeva, ulaz sa ovakvim prtljagom, neće vam biti ni dozvoljen. 

Obratite pažnju na odabir obuće, veliki muzeji poput MoMa u Njujorku, imaju ogormne površine i veliki broj stepenica, te će vam stopala biti zahvalna ukoliko odaberete udobnu obuću, prikladnu za dugu šetnju po muzeju.
 
Korišćenje električnih uređaja u ustanovi kulture – digitalno doba ne znači i manjak bontona!

Gotovo uvek, kada se govori o bontonu u muzeju, kustosti apeluju na uzdržavanje od korišćenja električnih uređaja. Najčešće, usled nadahnuća, ljudi žele da fotografišu umetnička dela ispred sebe. No, malo je poznato da blic fotoaparata može uticati na kvalitet slika! 

Zbog toga se celarasveta u muzejima posebno osmišljava, te se koriste posebne sijalice, kako se ni u kakvom slučaju ne bi narušio kvalitet eksponata. 

U slučajevima kada je blic zabranjen, a slikanje dozvoljeno, treba da znate da je moguće oštećenje upravo razlog zabrane, te ukoliko sebe smatrate istinskim ljubiteljem umetnosti, morate voditi računa o ovom pravilu ponašanja! 

Ukoliko biste želeli da se bliže upoznate sa slikarskim tehnikama, razmislite o upisivanju kursa crtanja i slikanja naučite o značaju svetlosti i odnosu senki na umetničkim delima iz prve ruke!

Nije redak slučaj da je u ustanovama kulture zabranjeno slikanje u bilo kom obliku, a razlog ovome je najčešće zlouopotreba fotografija u komercijalne svrhe. Ukoliko nema eksplicitne naznake dozvole ili zabrane, a vi želite da napravite fotografiju, konsultujte se sa kustosom, i poštujte njegova uputstva!

Takođe, bilo koji uređaj koji može napraviti buku, poput mobilnih telefona ili audio plejera, ne smeju se koristiti u muzeju, kako ne bi upropastili iskustvo posete ostalim posetiocima! Bučni aparati mogu ometati i vodiče, tako da definitivno nisu dobra ideja.

Odnos prema eksponatima – šta treba da znate 

Kako bi omogućili drugima nesmetano uživanje u obilasku i razgledanju najlepših izložbenih eksponata, jako je bitno da poštujete određena pravila u kretanju.

Pa tako, budite na odstojanju od eksponata, najmanje 50 cm od dela i nemojte se zadržavati više od jednog minuta ispred dela, pogotovo ukoliko procenite da je previše posetilaca u muzeju. Takođe, nemojte fotografisati, niti stavljati mobilni telefon i druge predmete tako da zaklanjaju vidik ostalim posetiocima.

Možda vas iznenadi činjenica da je, najbolji primer kako se ne treba ponašati ispred jednog umetničkog dela, u Luvru, ispred poznatog dela Leonarda da Vinčija – Mona Lize.

Konzumiranje hrane, pića i cigareta je najstrože zabranjeno, duvanski dim može oštetiti eksponate, smetati drugim posetiocima, dok konzumacija hrana i pića, pored mogučih nezgoda izaziva i bespotrebnu buku.

Izbegavajte usmeravanja predmeta ka izložbenom delu, poput hemijskih olovki i naliv pera kako biste izbegli potencijalna oštećenja, ali i kako ne biste zaklanjali vidokrug drugima, te ometali ljude oko vas. Diranje eksponata je najstrože zabranjeno, izuzev u slučaja nekih interaktivnih izložbi ili instalacija, o čemu će vas kustos obavestiti, odnosno uputiti.

Mališani u muzeju – šta treba da objasnite deci? 

Učenje o pravilima ponašanja i bontonu u muzeju kreće od malih nogu! Pa tako, vašem mališanu na vreme objasnite gde idete i koje prakse su poželjne, a koje ne. Pokušajte da detetu približite ustanovu u koju idete, te zašto je ona značajna, na taj način, izbeći ćete suočavanje sa dobro poznatim pitanjem “zašto sam ja ovde?” na licu mesta. 

Objasnite zašto idete u muzej, te šta ćete tamo videti, i pomozite vašem detetu da osmisli potencijalna pitanja za kustosta pre samog odlaska u muzej. Ujedno ćete imati priliku da se bolje informišete o interesovanjima vašeg deteta, te ćete znati za koje delove izložbe, odnosno muzeja treba da izdvojite više vremena. 

Upoznavanjem sa izložbom pre samog odlaska, učinićete iskustvo zajedničke posete kulturnoj ustanovi, boljim i za vas i za dete. Deca takođe traže objašnjenje za zahteve koje im dajete, te im objasnite zbog čega će smetati drugima ukoliko trče kroz muzej i zašto ne mogu da govore glasno.

Obezbedite vašem detetu kvalitetan obrok pre nego krenete u posetu, i izbegnite nervozu usled gladi. 

Pre ulaska, zamolite vašeg mališana da ponovi pravila koja ste naučili, te ga još jednom zamolite da vas pita sve što mu nije jasno, kao i šta bi voleo da vidi. Nemojte preterivati sa obilaskom, prilagodite vreme posete interesovanju vašeg deteta.

Usled situacije sa globalnom pandemijom korona virusa, mnogi muzeji i izložbeni prostori, privremeno su zatvoreni, no to predstavlja pravu priliku da se u međuvremenu podsetite pravila bontona u muzeju! Za to vreme, kao pravi ljubitelji umetnosti, ne propustite neku od virtualna tura, koju najveći svetski muzeji nude, potpuno besplatno!

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, te da u sledeći obilazak kulturne ustanove idete potpuno pripremljeni, puni znanja, spremni za pravo iskustvo obilaska izložbenog prostora!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR