Glas Javnosti

Бјелогрлић о случају филма „Мезимица“: Морална криза друштва, целокупна културна јавност треба да устане против било каквих идеолошких уплитања у уметност

Kultura
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 27.09.2018.

Креирање атмосфере у којој се уметничка дела квалификују као „подобна“ и „неподобна“, „патриотска“ и „антисрпска“ један је од највећих показатеља озбиљне моралне и етичке кризе једног друштва, рекао је редитељ, продуцент и глумац Драган Бјелогрлић за Недељник.

Да ствар буде апсурднија и добије арому српског галиматијаса, наставља Бјелогрлић, потрудио се сценариста филма који је управо проглашен за „антисрпски“, Димитрије Војнов.

„Димитрије Војнов је управо тај који је на сцену вратио терминологију ‘антисрпски’, ‘идеолошки проблематичан’ и сл, водећи неколико месеци уназад бесомучну кампању против филма ‘Терет’ и Филмског центра Србије (ФЦС) који га је подржао. У бесомучној кампањи против филма ‘Терет’ коју је водио из дана у дан, управо Димитрије је на велика врата вратио давно заборављене квалификације и то за филм који домаћа публика није имала прилике још да види (не верујем ни да је он видео), који је Србију представљао на најпрестижнијем фестивалу у Кану, спочитавајући ФЦС-у да води катастрофалну политику финансирања ‘неподобних“ филмова'“, казао је Бјелогрлић.

Он додаје да је судбина хтела да управо филм за који је Војнов написао сценарио, веома брзо, буде оквалификован по истом принципу.

„Не знамо још увек од кога тачно. И обустави му се даље финансирање, да ФЦС не би наставио са праксом финансирања ‘антисрпских’ филмова (бар тако каже Димитрије и неколико протагониста ‘Мезимице’)“, истакао је Бјелогрлић.

Без обзира на ове апсурдне чињенице, додаје Драган Бјелогрлић, целокупна културна јавност треба да устане против било каквих идеолошких уплитања у уметност и покуша да сазна да ли у било којој форми постоје наговештаји ускраћивања уметничких слобода када су у питању и један и други филм.

„Примећујем и да је главна тема то што сам ја одбио да играм у филму и том приликом млађем колеги дао савет како да избегне замке у које га је могао увући сценарио који сам прочитао. Ту се моја улога у овом пројекту завршила, а то је било пре скоро годину дана. Тај савет сам дао искључиво и само њему као свом млађем колеги“, рекао је Бјелогрлић.

Глас јавности / ДАНАС / од 27.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR