Glas Javnosti

BIRA SE SRPSKI PREDSTAVNIK ZA OSKARA: U trci su ovi FILMOVI

Kultura
Autor: Glas javnosti

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije neće imati nimalo lak zadatak da odabere ko će biti kandidat Srbije u trci za 96. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji strani film.

Prijave su krajem prošle nedelje završene, a pobedi se nadaju nova ostvarenja "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića. Komisija u narednom periodu pogledaće i filmove "Lost Country" Vladimira Perišića, "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića i "Oluju" Miloša Radunovića kako bi donela odluku.

Ko će dobiti najviše glasova

Filmski centar Srbije, na osnovu ovlašćenja Ministarstva kulture od 2020. godine, sprovodi proceduru za izbor nacionalnog predstavnika domaće kinematografije.




Prošle godine je na sedmoro ljudi bila ova važna odluka, a još uvek se neće izlazi s njihovi imenima zbog pritiska javnosti i samih autora, ali i strogih pravila Amerikanaca. Iz FCS nisu baš zbog ovog pravila mogli da saopšte zvanično ni imena prijavljenih.

Ljubitelje filmova ove jeseni očekuju premijere dva najiščekivanija ostvarenja domaće kinematografije - "Heroja Halijarda" Radoša Bajića i "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića, koje već mnogi vide kao glavne favorite. Fenomen "barbihajmer", koji je zavladao u svetu u prethodnih nedelje dana, pokazao je da je moguće da se dva bioskopska hita prikazuju u isto vreme, tako da za ova dva domaća ostvarenja neće biti zime. Ipak, kandidat može biti samo jedan.

Međutim, ne bi bilo iznenađenje da nijedan od ova dva ostvarenja ne dobije najveći broj glasova. Veliki uspeh u svetu postigao je novi film "Lost Country" Vladimir Perišića, koji su podržali Francuzi.

Premijera filma je održana u okviru takmičarske selekcije "Nedelja kritike" ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu, na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom Sarajevo film festivalu Ginić je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca, a specijalno od žirija u Herceg Novom.



"Lost Country" prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Film donosi priču mladog Stefana, koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Duričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Prošle godine izabran "Mrak"

Na Veneciji je premijeru imalo i ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu?", dok pojedini kao favorita iz senke vide "Oluju". Srpski kandidat za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film u 2022. bio je film "Mrak" Dušana Milića, koji prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji.

Predstojeća 96. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu 10. marta 2024. godine.


Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR