Glas Javnosti

BIOSKOP U DOBA KORONE: Gvinet, Rene, Dastin i Brus Vilis u akciji

Kultura
Autor: Глас јавности

Ovo su najpoznatiji filmovi na temu virusa i pandemičnih situacija

Zbog pandemije korona virusom stručnjaci savetuju da se ostane kod kuće, a to je pravi trenutak da se prisetimo nekih ostvarenja o pandemijama, koji nas možda mogu pripremiti za lakše podnoišenje situacije koja nas je snašla.

Ovo su neki od najpoznatijih filmova o pandemijama, a ako ste slabijih živaca propustite našu top listu.

1. "Virus" – “Outbreak" (1995)

Preveden kao "Virus" ovaj film je često prikazivan na našim televizijama, a.u filmu Volfganga Petersena glavne uloge poverene su Dastinu Hofmanu, Rene Ruso, Morganu Frimenu Kevinu Spejsiju i Donaldu Saterlandu. Smrtonosni virus je uzbudljiva priča o borbi sa virusom iz Afrike, koji po mnogo čemu podseća na ebolu. On je iz Zaira u SAD ušao preko jednog prokrijumčarenog majmuna, a epicentar zaraze se nalazi u jednom gradiću u Kaliforniji.
Vojska i najbolji epidemiolozi su pozvani da spreče njegovo širenje i na taj način spasu zemlju, a možda i ceo svet od katastrofalne pandemije.

2. Zaraza - "Contagion" (2011)
Za "Zarazu" ovih dana kažu da je "film koji predvideo koronu". Gvinet Paltrou tumači Bet Emhof, prvu žrtvu smrtonosnog virusa u ovom filmu Stivena Soderberga. Zaraza savršeno prikazuje posledice jedne globalne pandemije u situaciji kada ne postoji lek i svetski zvaničnici kasne u svojoj reakciji na virus.

3. Svetski rat Z - "World War Z" (2012)
Napadan da mu je to najgora uloga u karijeri Bred Pit u ovom filmu igra Gerija Lejna, bivšeg istražitelja Ujedinjenih nacija koji dobija zadatak da pronađe izvor virusa koji pretvara ljude u zombije. Svetski rat Z je adaptacija istoimenog romana Maksa Bruksa.

4. "28 dana kasnije"- "28 Days Later" (2002)
Film "28 dana" kasnije je postapokalitična priča o preživljavanju u vreme pandemije virusa koji kod onih koji ga dobiju izaziva nekontrolisanu agresiju. Film je režirao Deni Bojl, a glavne uloge u njemu tumače Kilijan Marfi, Naomi Haris i Kristofer Eklston.

5. "SvetskiVirus Andromeda" "The Andromeda Strain" (1971)
Virus Andromeda je naučnofantastični film o grupi naučnika koja pokušava da otkrije šta je izazvalo smrt praktično svih stanovnika gradića Pijemont u američkoj državi Novi Meksiko. Oni sumnjaju da je u pitanju mikroorganizam iz svemira koji je stigao na Zemlju zajedno sa satelitom nedavno završene svemirske misije.

 

6. "12 majmuna" - "12 Monkeys" (1995)

Među vrhunske filmove u kojima postoje virusi, ali nisu, takoreći, "glavni likovi", je i "12 majmuna", naučno-fantastični klasik o putovanju kroz vreme sa ciljem zaustavljanja virusa koji bi "počistio" čovečanstvo. Domaća publika veoma voli film u reditelja Terija Gilijama u kome glavne uloge igraju Brus Vilis, Medlin Stou i Bred Pit.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR