Glas Javnosti

Bezvremenski klasici koje treba pročitati

Kultura
Autor: Glas javnosti

Postoji razlog zašto se neke knjige jednostavno nazivaju klasicima. Do njih ne dopire trag vremena, njihovu problematiku možemo smestiti i u današnja vremena, a služile su kao inspiracija celoj generaciji autora. Takva književna dela treba pročitati baš svaki ljubitelj čitanja, ali i ostali jer pripadaju u opštu kulturu.

PONOS I PREDRASUDE, JANE AUSTIN

Radi se o jednom od najslavnijih romana svih vremena. Autorka Jane Austen u njemu priča o ljubavi, porodici i životu u svetu kad su dobri maniri i pristojnost najvažnije stavke u svakodnevici. Priča prati porodicu Bennet s petoro kćerki i majkom kojoj je prioritet pronaći im bogate muževe.

UBITI PTICU RUGALICU, HARPER LEE

Delo Harper Lee objavljeno je 1960. godine. Ovaj bezvremenski klasik istražuje ljudsku svest i ponašanje kao i kolektivno poimanje američkog juga u ranom 20. veku. Iako je tema koju obrađuje teška, elementi humora i priča o odrastanju čine ovu knjigu nezaobilaznom.

FAHRENHEIT 451, RAY BRADBURY

I dok listamo popis knjiga koje obožavamo, Ray Bradbury u svojoj knjizi Fahrenheit 451 opisuje svet u kojem je čitanje zabranjeno. Glavni lik Guy Montag ima jedan zadatak: spaliti bilo koju knjigu na koju nađe. Priča koja se često upoređuje sa knjigom 1984 Georgea Orwella daje komentar na zapadnjačko društvo i sklonost konformizmu.

VELIKI GATSBY, F. S. FITZGERALD

Objavljena je 1925. godine, a i danas pleni pažnju živopisnim opisom ludih 20-ih godina prošlog veka. Fitzgerald nas upoznaje sa misterioznim muškarcem o kojem istinu otkrivamo kroz njegovu ljubavnu priču, a sve to uz nezaboravne prizore iz doba prohibicije.

JANE EYRE, CHARLOTTE BRONTE

Charlotte Bronte stvorila je jednu od najranijih i najuticajnijih modernih ženskih heroina u književnosti. Danas se smatra jednim od najpopularnijih romana svetske književnosti sa nizom filmskih adaptacija, a kombinuje elemente romantike i ljubavne tematike i napetosti.

KRADLJIVICA KNJIGA, MARKUS ZUSAK

Priča koja u svoje središte stavlja upravo važnost pisane reči bavi se temama prijateljstva, hrabrosti i preživljavanja. Radnja je smeštena u Nemačku 1939. godine, a prati devojčicu Liesel koja spašava knjige od tiranije koju predstavlja nacistička vlast.

LOLITA, VLADIMIR NABOKOV

Vladimir Nabokov stvorio je delo koje je istovremeno degutantno i odbojno i genijalno. Uvodi nas u misli pokvarenog srednjovečnog lika koji postaje opsednut 12-godišnjom devojčicom – Lolitom. Knjiga je i u vreme objave izazvala velike kontroverze, a bila je čak i zabranjena.

PARFEM, PATRICK SUSKIND

Parfem je priča jednako odbojna kao i Lolita, ali isto tako vredno književno delo koje ćete obožavati. Jean Baptiste Grenouille u 18. veku ima neprirodno istančani sluh za miris, ali i krvavu nameru da napravi savršeni parfem od 25 devojaka devica.

ŽIVOTINJSKA FARMA, GEORGE ORWELL

Jedno od najpoznatijih književnih dela nudi alegorični pogled na rizik revolucije i modernog društva. Orwell priču smešta u okvire obične životinjske farme i kroz životinje kritikuje elemente ljudske ličnosti poput pohlepnosti, ali i povodljivosti. Čitajući je danas ponovno se mogu pronaći aktuelnosti.

LITTLE WOMEN, LOUISA MAY ALCOTT

Filmska verzija nominovana je za Oskara, ali svejedno nemojte zaobići prekrasnu priču Louise May Alcott. Četiri sestre, svaka sa svojom posebnošću, nose se sa ličnim i zajedničkim životnim preprekama. Radnja je delomično inspirisana i životom same autorke, a smeštena je u vreme američkog građanskog rata.

Izvor: Journal

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP