Glas Javnosti

Атом Егојан гост 48. Феста

Kultura
Autor: Politika.rs/wikipedia

У филму „Почасни гост” занимала ме је „емоционална хронологија” између главног јунака и његове ћерке, каже познати канадски редитељ

Kанадски редитељ Атом Егојан чија ће драма „Почасни гост” бити приказана на 48. Фесту гост је фестивала и наше престонице, саопштили су организатори. Филм, који је на прошлогодишњем филмском фестивалу у Венецији номинован за награду „Златни лав” биће приказан данас у Центру „Сава”, у оквиру Гала програма Феста.

Филм истражује однос између оца и ћерке, њихову историју односа као и догађаје које нико од њих није добро разумео. Џим је здравствени инспектор чија је кћерка Вероника осуђена за сексуални напад. Иако је сигуран да она није крива, његови напори да јој смањи казну су узалудни, јер она тврдоглаво одбија да сарађује с њим.

„Као у већини мојих филмова покушавам да пронађем филмичан начин да омогућим гледаоцу да разуме одређени свет којим се ликови крећу. Оно што ме је у ’Почасном госту’ занимало током истраживања је оно што би се могло назвати ’емоционална хронологија’ између главног лика и његове ћерке”, рекао је редитељ Атом Егојан.

Енглеском глумцу Дејвиду Тјулису припала је улога главног лика који има овлашћење и моћ да затвори свачији ресторан и тиме утиче на судбине многих и док користи тај свој ауторитет он очајнички покушава да препозна своје место у свету. У осталим улогама нашли су се и Лајзла Ђуливејре, Лук Вилсон, Росиф Сатерленд и други.

Атом Егојан (1960), канадски позоришни и филмски редитељ, сценариста и продуцент, рођен је у Каиру, а одрастао у Канади. Дипломирао је на Тринити колеџу Универзитета у Торонту. Осамдесетих година био је члан групе филмских стваралаца у Торонту познате као Нови талас из Торонта. Имао је две номинације за Оскара, освојио је велики број награда. Пробој у Егојановој каријери представља филм „Егзотика” (1994). Критика је најбоље прихватила његову драму „Слатка сутрашњица” (1997), док је највећи комерцијални успех постигао еротским трилером „Клои”. Егојан је 2008. године освојио награду Ден Дејвид за „креативно приказивање прошлости”, а 2015. награду генералног гувернера Канаде за извођачке уметности, највеће канадско признање у тој области.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR