Glas Javnosti

Američki mediji o 'Dari iz Jasenovca': Zanemareni deo istorije u kom fašističke ustaše upravljaju kompleksom u kome su zverski ubijani Jevreji, Srbi, Romi (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

O srpskom kandidatu za Oskar i Zlatni globus u svim kategorijama kritike su izneli mnogobrojni sajtovi specijalizovani za film, ali i filmski znalci, među kojima su Ron Burkle, pod čijom je izvršnom palicom film došao u „Studio 101“, i David Glaser, izvršni direktor američke distributerske kuće.

Tako američki The Wrap.com u prvi plan ističe da je u pitanju istorijska priča koja se prelama kroz sudbinu jedne devojčice i navodi: "U novom filmu „Dara iz Jasenovca" vidimo retku stranu Holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju desetogodišnje devojčice."

Sajt namenjen filmskoj tematici LRMonline.com piše: "Neverovatno je da 80 godina kasnije i dalje slušamo priče o Holokaustu. I svaku od njih je šokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji."

Za Movieroar.net ova priča je "jedan od najviše zanemarenih delova istorije, u kom Nemci ne vode Jasenovac, već fašističke ustaše upravljaju kompleksom u kome su zverski ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo mnogo žena i dece".

Član Izvršnog odbora "Studija 101" Ron Burkle poručio je da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu: „Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost kojom je kroz oči malog deteta ispričana ovu ubedljiva priča.“

I izvršni direktor „Studija 101“ David Glaser ističe da je "Dara iz Jasenovca" prvi igrani film koji razotkriva zločine „notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac“ i dodaje: „Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a "Studio 101" se oseća privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom.“

Podsetimo, nakon početka dirtribucije u Americi, film će svoju beogradsku premijeru imati 22. aprila, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

(Glas javnosti/24Sedam)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR