Glas Javnosti

‘A SAD ADIO’: Nezaboravn hitovi po kojima ćemo pamtiti Vojkana Borisavljevića (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Vojkan Borisavljevića je komponovao više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače - Zdravka Čolića, Lea Martina, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, Radio je muziku za brojne televizijske serije i filmove, poput serija "Sivi dom" i "Vruć vetar" i filma "Lajanje na zvezde" za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom

Pamitećemo ga po pesmama kao što su: “ Odiseja” Lea martina, “Bela dama, crni kralj” Đorđa Marjanovića, “Ljubav je samo riječ” Zdravka Čolića, “A sad adio” i mnogim drugim.

Borisavljević je u muzičke vode uplovio je rano, još kao sedamnaestogodišnjak, kada je snimio prvu ploču i to rokenrol, ali je ubrzo posle toga, prešao na mekše, zabavne i pop note. I – to je bilo to.

Posle toga njegova biografija prelazi u nabrajanje nagrada i učešća na silnim muzičkim festivalima, komponovanje pozorišnih mjuzikla, filmske i televizijske muzike. Godine 1968. godine osvaja nagradu u Subotici, na festivalu muzičke omladine, komponuje muziku za film „Višnja na Tašmajdanu” Stoleta Jankovića, a već 1969. piše prvi mjuzikl „Beograd nekad i sad” za Pozorište na Terazijama.

Sedamdesetih sledi još veći zamah u karijeri, rad u najboljem televizijskom šou programu svih vremena po mnogima „Obraz uz obraz” sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem, pa serije, Šotrina „Više od igre”, „Vruć vetar” Ace Đorđevića sa Ljubišom Samardžićem, pa „Sivi dom”, za muziku u filmu „Lajanje na zvezde” nagrađen je „Zlatnom mimozom” u Herceg Novom 1997. i još mnogo filmova i televizijskih serija, zaključno sa „Belom lađom” koja se nedavno ponovo reprizirala.

In sam smatro je da muzički najviše uspeo u seriji „Više od igre”, a „Vruć vetar” doneo je veliki hit „A sad adio” koji je ušao u sve kafane, što je i najveće priznanje za jednog kompozitora popularne muzike, a  Olivero Dragojević je specijalno za seriju otpevao tu pesmu, samo tada i nikad više u karijeri.

 Ostala je anegdota da je učestvovao u osnivanju festivala i zauzimao se za umetnike, delio stanove, brinuo se o njihovoj materijalnoj egzistenciji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR