Glas Javnosti

OSVANUO UGOVOR SA SNIMANJA VALTERA: Evo koliko je Bata zarađivao od kultnog filma!

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Kultni film "Valter brani Sarajevo" nikada neće biti zaboravljen, kako u regioni tako i u svetu gde se prikazivao, a Velimir Bata Živojinović, zauvek će ostati naš Valter.

Naslednik velikog glumca Miljko Živojinović objavio je nedavno ugovor svog oca sa snimanja na kome stoji da je zaradio samo 80.000 dinara, što je po kursu iz 1972. godine nešto manje od 4.800 dolara.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

‘ signature on the contract of Hajrudin "Šiba" Krvavac’ film "Walter Defends Sarajevo" ("Valter brani Sarajevo") (1972). “The end of WW2 in former Yugoslavia is getting near as German forces continue their retreat from Balkan Peninsula. Huge German armies are desperately low on fuel and German Command plans complex operation to secure the supplies. But Valter, the Sarajevo resistance leader, will get in their way.” ??Батин потпис на уговору за филм “Валтер брани Сарајево”. “Сарајево 1944. године. Немачким армијама у повлачењу очајнички треба гориво. Валтер, загонетни и харизматични вођа покрета отпора може да угрози њихове залихе. Немци предузимају лукав план да уклоне ту препреку.” #valterbranisarajevo #hajrudinsibakrvavac #djordjelebovic #momokapor #jelenabjenjas

A post shared by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on

-Imao sam 10 godina kad se snimao "Valter", pa i nemam neka posebna sećanja. Pravo da vam kažem, nismo pričali o tome šta je moglo da se kupi od tog honorara. Danas se mnogo spekuliše o tome, a zaboravlja se da smo živeli u jednom drugačijem društvu, gde niko nije odskakao po primanjima - kaže Miljko i dodaje: - Kultura je i onda bila skrajnuta... Bata je više od pola filmova igrao na učešće. Pola honorara bi dobio odmah, a ostalo posle distribucije... Retko kad bi stigao drugi deo.

Prosečna plata u SFRJ 1972. godine bila je 1.500 dinara, što bi značilo da je Bata Živojinović tada zaradio 53 prosečne zarade. Danas, kada je u Srbiji prosek plate oko 500 evra, honorar za glavnu ulogu bi bio 26.500 evra. U Filmskom arhivu Bosne i Hercegovine postoji podatak da je Ljubiša Samardžić imao ugovor na 50.000 (3.000 dolara), a Pavle Vuisić na 20.000 dinara (1.200 dolara).

-Za samo snimanje je vezano mnogo anegdota jer su svi učesnici bili privatno veliki prijatelji, počevši od šminkera Šuce Šarkića, preko kompletne glumačke ekipe, pa sve do divnog čoveka, reditelja Šibe Krvavca. Veliki doprinos filmu dao je i kompozitor Bojan Adamić, napisavši nezaboravne note za muzičku podlogu filma. Ceo projekat ne bi postojao bez genijalnih pisaca, scenarista Đorđa Lebovića, Mome Kapora i Save Pređe. Moj otac je tokom snimanja bio cimer s hrvatskim glumcem Davorom Antolićem. Igrali su zajedno i u "Kozari" i filmu " I Bog stvori kafansku pevačicu", a kasnije je on otišao u Los Anđeles i napravio veliku karijeru kao montažer - zaključuje Miljko Živojinović.

"Valter brani Sarajevo" je kultni jugoslovenski partizanski film iz 1972. godine. Radnja filma predstavlja slobodnu interpretaciju biografije stvarnog antifašističkog borca iz Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera. Zahvaljujući spektakularnim akcionim scenama, ali i dosta humora, stekao je izuzetnu popularnost i smatra se jednim od najuspešnijih partizanskih filmova bivše Jugoslavije. U Sarajevu je nedavno otvoren i muzej Valter, dok se u Mladenovcu svake godine održava Valter fest, posvećen Bati Živojinoviću.

 

Zanimljivo je da jer ovaj film u Kini videlo više od milijardu ljudi.

Foto: Wikipedia

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR