Glas Javnosti

50 GODINA OD SMRTI DŽIMA MORISONA: Kultni muzičar i pesnik i harizmatični demon rokenrola (FOTO+VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Iako u opis ono ga što on jeste staju sve odlike onaoga što čini dnašnje zvezde, na današnji dan navršava se pola veka od smrti kultnog američkog muzičara i pesnika Dima Morisona, čiji grob u Parizu i dalje predstavlja jedno od nezaobilaznih turističkih mesta pored Ajfelove kule, Trijumfalne kapije, Jelisejskih polja i Luvra.

Amerikanci su 50 godina od Morisonove smrti obeležiti objavljivanjem njegovih sabranih dela - “ „Sabrana dela Džima Morisona – poezija, časopisi, transkripti i tekstovi“.

Knjiga na 600 stranica predstavlja najopsežniju kolekciju spisa bivšeg frontmena grupe Dors, a objavljena je pre tri dana, prenosi Beta. Štampano izdanje prati i digitalna audio-knjiga sa snimkom na kojem Morison čita svoje poeme i to 8. decembra 1970, kada je napunio 27 godina. Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison, rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa Dorsa i smatran je za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola. Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt sa 27 godina 3. jula 1971. godine u Parizu, zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrale su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa “The Doors2 i smatran je za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola, a zbog izbora koje je činio nazivaju ga harizmatičnim demonom rokenrola.

Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rock N’ Art (@_rock_n_art_)

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji rokenrola, dok su pesme “The Doors” postale obavezne u kompilacijama radio stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde – grub, privlačan i misteriozan.

Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem nemačkog filozofa Fridriha Ničea i pisaca i pesnika Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno francuskog pesnika Artura Remboa, često govoreći za sebe da je „Rembo u kožnoj jakni“.

Za života je uspeo da izda dve knjige „The Lords – Notes on Vision“ i „The New Creatures“. Posthumno su izdate još dve zbirke pesma „Wilderness“ i svetski poznat „The American Night“.

Otkud ime “The Doors”

Morison je bio jedan od retkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzizet u Kaliforniji – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @urgrandad

Umetnik je dao ime grupi The Doors prema naslovu knjige britanskog pisca i esejiste Oldusa Hakslija „The Doors of Perception“ (Vrata percepcije) i citatu iz te knjige – „Kad bi se vrata percepcije otvorila, čoveku bi se sve pojavilo onako kako jeste – beskonačno „.

Slavni reditelj Oliver Stoun snimio je film „Dorsi“ o Morisonovom životu, sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi. Film je dobro prošao kod kritike, ali je doživeo komercijalni neuspeh.

Preživeli članovi “The Doors” nisu bili zadovoljni istorijskim slobodama koje je Stoun ubacio u njihovu priču. Obožavaoci smatraju da reditelj nije uspeo da prikaže Morisonovu poetsku stranu i da se samo držao njegovog hedonizma.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu, na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno tako sebe smatrao.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR