Glas Javnosti

3. PUT U ISTORIJI ŽENA DOBILA ZLATNU PALMU ZA REŽIJU: Žistin Trije pobedila u Kanu sa "Anatomijom pada"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Posle Džejn Kempion i Žulije Dikorno, Žistin Trije upisala se u Kanske anale.

Treći put u istoriji Kana, Zlatnu palmu - osvojila je rediteljka. Franucuskinja Žistin Trije, trijumfovala je - na 76. filmskom festivalu - sa psihološkim trilerom "Anatomija pada". Pobednica je ekskluzivno govorila za RTS.

Posle Džejn Kempion i Žulije Dikorno, Žistin Trije upisala se u Kanske anale. Uz to, zahvaljujući gotovo Hičkokovskoj misteriji koja se pretvara u sudski proces - Anatomija pada, Zlatna palma je 10. put ostala u Francuskoj. Dobijajući nagradu, rediteljka je kritikovala kulturnu politiku svoje zemlje, jer smatra da od kulture pravi robu.

Šta je polazna tačka Anatomije pada, priče o porodici koja je sama sebe uništila?

„Počela sam od toga kakav bi bio moj život, šta bi se desilo kada bi društvo saznalo detalje ličnog pakla kroz koji sam prolazila.To je bila opsesija koja mi se stalno vraćala“, rekla je Žistin Trije, rediteljka.

Glavnu junakinju, poznatu književnicu koja pokušava da dokaže nevinost nakon tragične smrti muža, tumači nemačka i evropska zvezda Sandra Huler, koja je slovila za favorita za najbolju glumicu Kana.

Vaša smirena gluma, filmu daje emotivnu snagu. Da li je to i suština lika koji tumačite u Anatomiji pada?

„Sviđa mi se kako govori istinu, makar ona i bolela. Ona se ne izvinjava, ona snosi odgovornost za svoj život i ne greši, kao većina žena koje se uvek izvinjavaju za ono što žele“, istakla je Sandra Huler, glumica.

Hulerova igra i u ekranizaciji romana nedavno preminulog britanskog pisca Martina Ejmisa Zona interesa o strašnom pogledu na pakao Aušvica preko ograda raskošnih kuća nacista.Film u režiji Džonatana Glejzera zasluženo je osvojio gran pri.

Zaslužena je i Nagrada žirija dodeljena finskom veteranu Akiju Kaurismakiju i njegovoj dirljivoj romantičnoj priči o usamljenim ljudima na ivici egzistencije. Opalo lišće, koja vraća veru u humanost. Neverovatnu iskrenost dočarali su briljantni glumci.

imajući u vidu ovu priču, ima li nade za čovečanstvo?

„Samo nam nada i preostaje u današnjem svetu. Kako još i od nje da odustanemo“, rekla je Alma Pojsti, glumica.

„U ovoj priči, glavni junaci imaju odgovor, imaju nadu da će naći ljubav“, rekao je Jusi Vatanen, glumac.

Kontrast holivudskog glamura i pokretnih slika kao glasa običnih ljudi, obojio je 76. Kanski festival čiji će se najveći hitovi tokom godine naći pred ovdašnom publikom.

Glas javnosti/R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR