Glas Javnosti

131 godina od smrti VINSENTA VAN GOGA! Nepoznate činjenice o životu jednog od najvećih slikara ikada i genija kome je 150 lekara pokušavalo da uspostavi dijagnozu (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Vincent Van Gog je umro 29. jula 1890. godine posle hrabre borbe sa bolešću, usamljenošču i svojom preterano osetljivom, strastvenom prirodom.

Rodio se 30. marta 1853. godine u selu Grot Zundertu holandskoj provinciji Severni Brabant. Bio je veoma vezan za porodicu, a njegova ljubav mu je bila uzvraćena na isti način. Međutim, još od rane mladosti, Vinsentova tvrdoglavost i teška narav su bila izuzteno teški, pogotovo za njegovog oca i starijeg brata Tea. Ipak, vezu između braće, ništa, pa čak ni slikareva narav, nije moglo pokidati. Vinsent je sve govorio Teu. Od najdubljih misli, strahova do najbanalnijh dešavanja kroz koje prolazio pisao je svom bratu.

,,Ako već znaš da je po tebe opasno da imaš boje uz sebe, zašto ih onda, na primer, ne skloniš na neko vreme i samo crtaš? Mislim da je u takvim trenucima bolje da ne radiš sa bojama, ” napisao je Teo Van Gog u pismu Vinsentu Van Gogu 3. januar 1890. godine nakon dobokih emotivnih krahova velikog umetnika. 

Iako je za života bio nepoznat i siromašan, Vinsent van Gog je zapravo izvršio snažan uticaj na umetnost XX veka. Bio je jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma, ali su njegova dela dobila zasluženu slavu tek nakon Van Gogove smrti.

,,Želim da pravim crteže koji mogu da ganu ponekoga.” Pisao je Vinsent..

"Tuga je tek mali početak..", govorio je slikar koji je za života prodao samo jednu sliku Crveni vinograd koju je naslikao 1888.

Predstavljamo vam činjenice o životu poznatog slikara koje možda niste znali:

1. Pre slikarstva se oprobao u mnogim poslovima
Pre nego što je postao svetski poznat slikar (iako je slava došla tek nakon njegove smrti), Vinsent van Gog je radio nekoliko poslova. 

Radio je kao pripravnik u trgovini umetničkim delima u Hagu, u firmama u Londonu i Parizu, kao školski nastavnik u Engleskoj, pa potom u knjižari u Holandiji. Čak je radio i kao propovednik u verskoj organizaciji.

2. Njegova karijera je bila relativno kratka
Kad njegov pokušaj da postane propovednik nije uspeo, Van gog, koji je dok je živeo u Belgiji skicirao lokalne rudare i seljake, rešio je da se od 1880. godine fokusira na umetnost. Bio je samoukislikar, koji se od tog trenutka posvetio crtanju i slikanju, a najveća podrška (finansijska i emotivna) mu je bio mlađi brat Teo.  Kad je otišao 1886. godine u Pariz da živi sa Teom video je dosta impresionističkih i neoimpresinističkih radova i počeo da koristi svetlije, jače boje i da eksperimentiše sa tehnikama poteza. Ova godina je bila ključna u njegovoj karijeri.  Tokom svoje poslednje dve godine života je napravio najbolja dela, ali je u svojoj desetogodišnjoj karijeri prodao samo jednu od 850 slika i blizu 1.300 crteža koje je napravio u životu. 

Međutim, 1990. godine njegov Portret Dr. Gacheta je prodat na aukciji za rekordnih 82,5 miliona dolara, što je ostala kao jedna od najviših cena za jednu sliku ikada.

3. Nije se ženio niti imao dece
Van gog je bio nesrećan u ljubavi. U ranim 1880-im godinama se zaljubio u rođaku udovicu Kee Vos-Stricker, koja ga je odbila. Njegov naredni izbor je bila bivša prostitutka koja mu je služila kao model Sien Hoornik, ali kako njegova porodica nije odobravala ovu vezu, ona se ubrzo i završila. Kasnije je imao vezu sa starijom komšinicom Margot Begemann, koja je pokušala da se ubije zato što njena porodica nije prihvatila van Goga. Poslednju vezu je ostvario sa u Parizu sa umetničkim modelom i vlasnicom kafića Agostinom Segatori, ali se i ta veza brzo završila.

4. Od šizofrenije do epilepsije

Više od 150 lekara pokušalo je da dijagnostifikuje Vincentovo stanje, a došli su do raspona bolesti od šizofrenije, porfirije, sifilisa, bipolarnog poremećaja do epilepsije. Zbog takvog stanja dugo se smatralo da je počinio samoubistvo, no postoje teorije i da ga je ubio lokalni tinejdžer.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR