Glas Javnosti

OSKARA 2022: KODA film godine, NAJVEĆI GUBITNIK - Šape pasje, a ovo je detaljna lista dobitnika (VIDEO+FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Veliki trijumf filma KODA, veliki poraz Netfilksovog vesterna. Dina osvojila najviše Oskara.

Porodična drama KODA (akronim za Dete gluvih roditelja) dobio je Oskara za najbolji film 2022. godine, pobedivši velike favorite poput Šape pasja (The Power of The Dog), Belfast i Ne gledaj gore (Dont Look Up). Na 94. dodeli Oskara, najviše nagrada pokupila je Dina Denisa Vilneva - šest, a Džejn Kempion je postala treća žena koja je dobila nagradu za najbolju režiju (Šape pasje).

Oskara za najboljeg glumca dobio je Vil Smit za ulogu u filmu Kralj Ričard o ocu teniskih šampionki Sereni i Venus Vilijams, a Džesika Čestejn za glavnu žensku ulogu u filmu Oči Tami Fej (The Eyes of Tammy Faye). Vil Smit je šokirao prisutne, ali ne zbog osvojenog Oskara, već zbog šamara koji je na bini udario voditelju Krisu Roku.

Udarac je dobio i Netfliks čiji je film Šape pasje imao najviše nominacija - 12, a osvojio je samo jednog Oskara. Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Arijana Debouz (Priča sa zapadne strane), dok je Troj Kosur dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu KODA. Nagradu za najbolji originalni scenario osvojio je Belfast Keneta Brane. Za najbolji strani film nagrađena je japanska drama Povezi me.

Jedna od intriga večeri, pored proglašenja pobednika, bila je i moguće obraćanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, što su tražili i pojedini glumci. Šon Pen, koji snima dokumentarni film o ratu u Ukrajini, rekao je da će uništiti sve Oskare koje je osvojio do sada ako se Zelenski ne bude obratio. Obraćanje predsednika Ukrajine se nije dogodilo, ali su u pauzi ceremonije organizatori na ekranima izneli zvanično saopštenje filmske akademije i zamolili publiku da minutom ćutanja oda počast žrtvama rata u Ukrajini.

Osim što je dobio nagradu za najboljeg glumca, Vil Smit je uradio još nešto zbog čega se kasnije javno izvinio. Smit se popeo na binu i udario u lice Krisa Roka zbog šale na račun njegove Džejde Pinket Smit. Aludirajući na frizuru Pinket Smit, Rok je rekao:

- Džejd, jedva čekam Dži Džejn 2.

Njegova šala se odnosila na film Dži Džejn iz 1997. godine sa Demi Mur u glavnoj ulozi, a bila je ćelava. Pošto je je udario voditelja, Smit se vratio na mesto i dobacio:

- Ne pričaj o mojoj ženi!

Smit se kasnije izvinio, dok se sa suzama u očima zahvaljivao za Oskara za najboljeg glumca.

- Želim da se izvinim Akademiji. Želim da se izvinim svim nominovanim kolegama - rekao je Smit nakon što je osvojio prvog Oskara u karijeri za ulogu oca teniskih legendi Venus i Serene Vilijams u filmu Kralj Ričard.

Rok je bio šokiran neposredno posle incidenta, rekavši publici:

- Ovo je bila najveća noć u istoriji televizije.

Pinket Smit je pre četiri godine prvi put govorila o borbi sa gubitkom kose.

- Kada sam počela da gubim kosu bilo je zastrađujuće - rekla je ona, dodavši da je posumnjala na da ima alopeciju jer bi joj posle tuširanja šaka bila puna dlaka.- Samo sam pomislila: O moj Bože, da li ću da oćelavim? To je bio jedan od onih trenutaka u životu kada sam se bukvalno tresla od straha.

- Zato sam potpuno obrijala glavu i tako nastavila - dodala je Holivud riporter je objavio da su posle incidenta su Denzel Vašington i Tajler Peri "tešili uplakanog Smita tokom pauze za reklame".

Policijska uprava Los Anđelesa je kasnije potvrdila za Varieti da je Kris Rok "odbio da podnese prijavu" protiv Smita. Ovo nije prvi put da se Rok našalio na račun Pinket Smit na dodeli Oskara. Bio je domaćin dodele Oskara 2016, kada je ona bila među zvezdama koje su bojkotovale ceremoniju zbog nedostatka raznolikosti u nominacijama.

- Džejda Pinket Smit koja bojkotuje Oskara je kao da ja bojkotujem Rijanine gaćice - nisam pozvan! - rekao je on tada.

Svi dobitnici Oskara 2022 i nominovani po kategorijama

Troj Kotsur je dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu - na slici sa Marli Matlin koja glumi njegovu suprugu u filmu KODA/Getty Images

Najbolji film Pobednik: KODA Nominovani: Šape pasje, Priča sa zapadne strane, Dina, Pica sa sladićem (Licorice Pizza), Kralj Ričard, Belfast, Ne gledaj gore, Povezi me (Drive My Car), Ulica noćnih mora (Nightmare Alley).

Najbolja glumica Pobednica: Džesika Čestejn - Oči Tami Fej Nominovane: Olivija Kolman (Izgubljena ćerka), Nikol Kidman (Rikardovi), Kristen Stjuart (Spenser), Penelope Kruz (Parallel Mothers).

Najbolji glumac Pobednik: Vil Smit - Kralj Ričard Nominovani: Benedikt Kamberbač (Šape pasje), Endrju Garfild (Tik, Tik... Bum!), Denzel Vašington (Tragedija Magbeta), Havijer Bardem (Rikardovi). Najbolja sporedna glumica Pobednica: Arijana Debouz - Priča sa zapadne strane Nominovane: Kirstin Danst (Šape pasje), Aunjan Elis (Kralj Ričard), Džudi Denč (Belfast), Džesi Bakli (Izgubljena ćerka)

Najbolji sporedni glumac Pobednik:
Troj Kotsur - Koda Nominovani: Kodi Smit-Mekfi (Šape pasje), Kiran Hajnds (Belfast), Džesi Plimons (Šape pasje), Džej Kej Simons (Rikardovi)

Najbolja režija Pobednica: Džejn Kempion - Šape pasje Nominovani: Pol Tomas Anderson (Pica sa sladićem), Stiven Spilberg (Priča sa zapadne strane), Kenet Brana (Belfast), Rjusuke Hamaguči (Povezi me). Najbolji originalni scenario Pobednik: Belfast - Kenet Brana Nominovani: Pica sa sladićem - Pol Tomas Anderson, Kralj Ričard - Zak Bejlin, Ne gledaj gore - Adam Mekej, Najgora osoba na svetu - Joakim Trier i Eskil Vot

Najbolji adaptirani scenario Pobednik: Koda - Sijan Heder Nominovani: Šape pasje - Džejn Kempion, Izgubljena ćerka - Megi Džilenhol, Dina - Džon Spejts, Denis Vilneve i Erik Rot, Povezi me - Rjusuke Hamaguči i Takamasa Oe.

Najbolji animirani film Pobednik: Enkanto Nominovani: Luka, Mičelovi protiv mašina, Beži i Radža i poslednji zmaj.

Najbolji dokumentarni film Pobednik: Summer of Soul Nominovani: Flee, Ascension, Attica, Writing with Fire. Najbolji inostrani film Pobednik: Povezi me (Japan) Nominovani: Najgora osoba na svetu (Norveška), Beži (Danska), Božja ruka (Italija), Lunana: Jak u učionici (Butan)

Najbolja originalna pesma Pobednik: Nije vreme za umiranje - iz filma o Džejmsu Bondu No Time to Die (Bili Ajliš i Finis OKonel) Nominovani: Dos Oruguitas - Enkanto, Be Alive - Kralj Ričard, Belfast- Down to Joy, Somehow You Do - Four Good Days. Film Dina trijumfovao je u kategorijama: Najbolja fotografija, Najbolji zvuk, Najbolja scenografija, Najbolja montaža i Najbolji vizuelni efekti. 

Za Najbolju kostimografiju Oskar je dobio film Kruela, a za Najbolju šminku i frizure film Oči Tami Fej.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR