Glas Javnosti

"KUSTENDORF" OVE GODINE OD 25. DO 29. JANUARA

Kultura
Autor: Glas javnosti

Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održaće se u Mećavniku u Mokroj Gori od 25. do 29. januara, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću organizatora festivala.

"Kustendorf", čiji je osnivač i umetnički direktor proslavljeni režiser Emir Kusturica, ima nekomercijalni karakter i održava se svake godine u januaru.

Mokra Gora je na sednici Svetske turističke organizacije pri UN u Madridu proglašena najboljim turističkim selom u svetu. Međavnik ili Drvengrad pretvoren je u selo iz bajke, sa bajkovitim pejzažom srpskih planina.



"Kustendorf" slavi takozvani autorski bioskop, ali i lokalnu kulturu i gastronomiju i predstavlja jedinstven festival u svetu.

Festival je postao simbol umetničke vizije Kusturice - antiglobalne i antiholivudske - a ulice Drvengrada dobile su nazive po njegovim idolima, između ostalih po Dijegu Maradoni, Če Gevari, Bergmanu i Brusu Liju.

Dnevni program festivala rezervisan je za prikazivanje filmova, dok se večeri pretvaraju u muzičku zabavu koja traje gotovo do ranih jutarnjih časova.



Kao i prethodnih godina, takmičarski program "Kustendorfa" predstaviće kratke filmove studenata i diplomaca filmske režije, kao i novih samoukih autora.

Autori odabrani za takmičenje učestvovaće u radionicama sa poznatim režiserima i u drugim programima festivala.

Kusturica je izjavio da festival ostaje posvećen ideji pretvaranja životnih utopija u realnost i da su mozgovi mladih i starih "sveto jedinstvo", te da će dobri filmovi biti "kao pobedničke zastave koje nam često hvataju pogled
i ubrzavaju otkucaje srca".

Festival će ove godine ugostiti proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade stvaraoce filmova i studente režije širom svieta, te druge ugledne goste iz sveta filma.

"Kustendorf" je jedan od nekoliko festivala u svetu gde se na svakom koraku vidi razmena energije mladih i iskusnih umetnika.

Istaknuti gosti "Kustendorfa" do sada su bili Paolo Sorentino, Met Dilon, Lav Dijaz, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odjar, Džim Džarmuš, Odri Totu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Ruben Estlund, Aleksej Balabanov, Andrej Kočalovski, Mateo Garone, Berenis Beho i brojni drugi.

Detalji programa ovogodišnjeg "Kustendorfa" biće uskoro objavljeni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR