Glas Javnosti

ZAHAR OTKRIO TAJNU NASTANKA PESME 'VIDOVDAN': Bio sam u bunilu a onda mi se UKAZAO lik PATRIJARHA PAVLA'! (VIDEO)

Estrada
Autor: Glas javnosti

Pesma "Vidovdan" koju je komponovao Milutin Popović-Zahar a otpevala je njegova nekadašnja supruga Goca Lazarević, jedna je od svakako najpopularnijih pesama bez koje je nemoguće zamisliti obeležavanje 28. juna i velikog srpskog praznika.

U razgovoru za portal Telegraf legendarni kompozitor se prisetio nastanka čuvene pesme:

– Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. “Vidovdan” peva pola sveta, ne samo Srbi - kaže Zahar.

– U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. “Vidovdan” je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati… Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom… Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta…a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije – rekao nam je čuveni Zahar iza kog stoje najlepše sprske pesme.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR