Glas Javnosti

ZABRANJEN KONCERT Željka Samardžića u Splitu: Nova rampa za pevače iz Srbije

Estrada
Autor: Glas javnosti

Stigao je kratak odgovor Javne ustanove za upravljanje Park-šumom "Marjan" i drugim zaštićenim prirodnim vrednostima na teritoriji grada Splita

Pevač Željko Samardžić 19. avgusta neće pevati pred splitskom publikom na Sustipanu odlukom direktora Park šume “Marjan” Marka Pejnovića.

Stigao je kratak odgovor Javne ustanove za upravljanje Park-šumom “Marjan” i drugim zaštićenim prirodnim vrednostima na teritoriji grada Splita organizatorima koncerta nakon njihovog zahteva za izdavanje jednokratne koncesione dozvole radi održavanja Samardžićevog koncerta na pomenutoj lokaciji i sve je iznenadio.

– Vaš zahtev je odbijen – glasio je odgovor.

Pejnović navodi da je odluka njegova i da muzika popularnog pevača ne odgovara konceptu koji oni organizuju publici.

– Odluka je moja. Ja sam je doneo i imam na to pravo. Muzika Željka Samardžića ne odgovara Sustipanu – rekao je za Slobodnu Dalmaciju direktor Park šume “Marjan”.

Inače do sada su na Sustipanu koncerte održali Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, klapa Rišpet, Crvena Jabuka. Međutim, Željko Samardžić, za neke pop-folk pevač, a za druge izvođač zabavne muzike neće biti na njihovom mestu.

Organizatori podsećaju da je reč o muzičaru koji puni velike sale na celoj teritoriji bivše Jugoslavije zbog čega ih je zabrana još više zatekla. Direktor kompanije koja je htela da organizuje koncert Domagoj Petričević navodi da je nakon zakazivanja termina pre dve sedmice potrebnu dokumentaciju za sporni događaj poslao na adresu javne ustanove i da jednodnevni najam inače košta 2.700 evra. Kada je dobio negativan odgovor zatražio je i obrazloženje takve odluke koju nije dobio ni posle četiri dana čekanja.

Vest je čuo od novinara.

– Zanima nas ko je taj koji procenjuje šta je prikladno, a šta nije. Direktor park-šume! Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. On ih puni bez problema. S obzirom na to da balade čine 90 posto svih njegovih pesama i da je veoma popularan među ženskim delom publike i da mu je majka Hrvatica… Ne vidimo razlog za takvu odluku.To je uvod u cenzuru u red u koje će neko odrediti šta se može, a šta ne može slušati – ljuti se Petričević.

Dodaje da bi najbolji način da se taj isti događaj zabrani bio da se održi, a da niko ne dođe, što bi značilo da niko ne podržava tu muziku.

– Ne da se brani na ovaj način. Spaladijum arena je zatvorena. Sportski objekti su prioritet na Gripama. Tamo su sportisti, ali i sajmovi, koji su tamo preneti iz Spaladijuma. Nema ni slobodnih termina… Jednostavno nema adekvatne adrese u Splitu za događaj ovakvog tipa. Nema alternativne lokacije za koncert od dve do tri hiljade ljudi – zaključuje Petričević.

Zabrana je inače usledila nakon nedavnog podizanja prašine u Puli gde je tamošnji gradonačelnik Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta Dragana Kojića Kebe i Ane Bekute planiranog za 25. mart u javnom prostoru Domu sportova “Mate Parlov”.

Glas javnosti / Objektiv

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR