Glas Javnosti

Priča o Juriju Gagarinu: Evo kako je počeo njegov život

Kultura
Autor: Glas javnosti

Najmlađe dete na ovoj slici se zove Borja (u centru), njega će Nemac za vreme Velikog otadžbinskog rata obesiti na sopstveni šal, ali je majka uspela da ga spase u poslednjem trenutku. Posle rata proći će obuku za radnika i radiće u fabrici radio lampi.
 

Foto: privatna arhiva

Dvoje starijih (bočno) Nemci će oterati u Nemačku, ali će uspeti da pobegnu usput i da se priključe jedinicama Crvene armije.

Valentin će postati stolar, a devojčica Zoja će završiti kurseve za medicinske sestre i raditi u dečijoj bolnici u gradu Gžatsku.

A ovaj dečak na stolici, njihov rođeni brat, će jednog jutra 12. aprila 1961. reći: «Poehali!» i upisaće svoje ime u istoriju. Zauvek. Selo Klušino. 1938 godina. Valentin, Boris, Zoja i Jurij Gagarin. Ovo se ne uči na časovima istorije.

Jurij Aleksejevič Gagarin bio je pilot sovjetskog ratnog vazduhoplovstva i sovjetski kosmonaut. Postao je prvi čovek koji je putovao u svemir 12. aprila 1961. godine, kada je u letelici Vostok-1 napravio jednu orbitu oko Zemlje u trajanju od 108 minuta; ovim je SSSR napravio veliki korak napred u Svemirskoj trci.
Odmah nakon leta Gagarin je postao međunarodna zvezda. Putovao je širom sveta, a dodeljena su mu mnoga priznanja i medalje, uključujući i počasno zvanje Heroja Sovjetskog Saveza - najviše odlikovanje u toj zemlji.


Rođen je u seocetu Klušino, nadomak grada Gžat, koji je kasnije preimenovan u „Gagarin” u njegovu čast. U mladosti je radio kao livac u čeličani u gradu Ljuberci, a kasnije se prijavio u sovjetsko vazduhoplovstvo i služio je u vazduhoplovnoj bazi nadomak norveške granice, u murmanskoj oblasti. Kasnije je izabran za prvu klasu kosmonauta sovjetskog svemirskog programa, sa još pet pilota.

Vostok-1 ostao je jedini Gagarinog let u svemir. Bio je rezerva za let Sojuz-1, tokom kojeg je kosmonaut (i njegov bliski prijatelj) Vladimir Komarov poginuo. Rukovodstvo SSSR-a trajno je zabranilo Gagarinu da leti u svemir, plašeći se za njegovu bezbednost. Poginuo je pri rutinskom letu sa svojim letačkim instruktorom u dvosedu MiG-15, krajem marta 1968. godine, u 34. godini života.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR